budyń kukurydziany

bardzo apetyczny, warto spróbować!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 55 % 16 g
163 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

wymieszaj mleko i śmietanę, włóż kolby kukurydzy, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 15 minut. Usuń kolby z mleka i użyj noża, aby oddzielić ziarna.
odcedź mieszaninę mleka i ponownie podgrzej. Dodaj masło i ciągle mieszając trzepaczką stopniowo dodawaj mąkę kukurydzianą. Kontynuuj mieszanie, aż owsianka będzie gładka i gęsta. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj posiekaną zieloną cebulę, ziarna kukurydzy, obrane nasiona i drobno posiekane chili, dopraw solą i pieprzem do smaku. Oddziel białka od żółtek. Najpierw wbij żółtka w owsiankę. W osobnej misce mikserem ubij białka na gęstą pianę i delikatnie włóż je do owsianki. Dobrze wymieszaj. Ubite białka nadadzą budyniu lekkości.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Posmaruj naczynie do pieczenia olejem. Włóż ciasto do formy i piecz przez 25-30 minut. Budyń powinien mieć konsystencję sufletu i złotobrązowy kolor.
 za pomocą łyżki wyjmij budyń kukurydziany z formy i ułóż na talerzach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy