skład / składniki
metoda gotowania
wymieszaj mleko i śmietanę, włóż kolby kukurydzy, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 15 minut. Usuń kolby z mleka i użyj noża, aby oddzielić ziarna.
odcedź mieszaninę mleka i ponownie podgrzej. Dodaj masło i ciągle mieszając trzepaczką stopniowo dodawaj mąkę kukurydzianą. Kontynuuj mieszanie, aż owsianka będzie gładka i gęsta. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj posiekaną zieloną cebulę, ziarna kukurydzy, obrane nasiona i drobno posiekane chili, dopraw solą i pieprzem do smaku. Oddziel białka od żółtek. Najpierw wbij żółtka w owsiankę. W osobnej misce mikserem ubij białka na gęstą pianę i delikatnie włóż je do owsianki. Dobrze wymieszaj. Ubite białka nadadzą budyniu lekkości.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Posmaruj naczynie do pieczenia olejem. Włóż ciasto do formy i piecz przez 25-30 minut. Budyń powinien mieć konsystencję sufletu i złotobrązowy kolor.
za pomocą łyżki wyjmij budyń kukurydziany z formy i ułóż na talerzach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g