owsianka kukurydziana z cebulą na mleku
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
nasz przepis na owsiankę kukurydzianą z oliwą z oliwek. W rondlu z grubym dnem na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Drobno posiekaj cebulę i smaż na złoty kolor. Wlej mleko, włóż imbir , zagotuj i zmniejszając ciepło, gotuj przez kolejne 5 minut. Wyjmij imbir i włóż kaszę kukurydzianą. Sól i pieprz, włóż gałkę muszkatołową, wlej bulion, zagotuj i gotuj na małym ogniu, aż będzie miękki.
przed podaniem owsiankę kukurydzianą należy wlać do talerzy i w razie potrzeby posypać mielonym pieprzem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kasza kukurydziana - 337 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g