Puree z brokułów z marchewką i śmietaną

delikatny, pyszny, zdrowy – klasyk kuchni francuskiej. Ponownie rozważysz swoje podejście do tego dania, nawet jeśli nie tolerujesz brokułów w duchu. Kremowe danie jest szybkie i proste w przygotowaniu. Nadaje się dla dzieci i dla tych, którzy podążają za swoimi formami, do świątecznego menu (na przykład w Trójcy).
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 58 % 11 g
89 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kapusta, jeśli masz świeży okaz, podziel go na małe parasole. Jeśli jest zamrożony, nie rozmrażaj, wyjmij go przed gotowaniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz marchewkę, usuń skórkę i pokrój w kółko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrana i umyta cebula jest również posiekana na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ostatni ugotuj ziemniaki, które mają tendencję do czernienia w powietrzu. Oczyść i posiekaj zwykłym formatem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dopiero teraz wyślemy garnek z wodą do pieca i natychmiast włożymy do niego warzywa. Gotuj do miękkości na małym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pod koniec gotowania posolić zawartość garnka, a po minucie wrzenia usunąć połowę bulionu. Warzywa powinny w nim ostygnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uzbrój się w blender (lub inny sposób mielenia) i wyślij tutaj warzywa, odcedzając bulion.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Doprowadzamy je do stanu puree.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Właściwie dietetyczne puree z brokułów z marchewką i śmietaną jest gotowe. Ale pozostał jeszcze jeden szczegół-opatrunek ze śmietaną. Wszystko dobrze wymieszaj, a po postawieniu rondla na ogniu, doprawieniu i doprawieniu przyprawami do smaku, zagotuj. I możesz wlać śmietanę podczas serwowania na wierzch. Gotowe!

i więcej porad

do gotowania możesz wziąć bulion mięsny jako podstawę.

oprócz brokułów możesz jeść dowolne inne warzywa, takie jak bakłażan, cukinia, zielony groszek, szparagi, grzyby itp.

stosunek składników i gęstość można również zmienić według własnego gustu.

kiedy podgrzejesz danie, wybierz mały ogień - wtedy danie się nie przypali.

lepiej ugotować takie danie na raz. Jeśli okaże się więcej, rozcieńczyć gotowaną śmietaną i bulionem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy