skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do zupy dyniowej z kurkumą. Usuń skórkę z dyni i pokrój ją w kostkę. Do tego przepisu lepiej jest wziąć dynię niesłodzonych odmian.
Krok 2:
Pokrój cebulę na dowolne kawałki.
Krok 3:
Wyślij cebulę na patelnię z dynią. Napełnij wodą do poziomu warzyw. Lepiej nie dodawać dużo wody, aby puree z zupy nie było płynne.Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa są dobrze ugotowane, dodaj trochę kurkumy i soli do smaku.
Krok 4:
Wyłącz kuchenkę i zmiel wszystko blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Teraz w puree dodaj śmietanę i masło. Masło nada zupie przyjemny kremowy smak. Jeszcze raz wszystko dobrze ubij blenderem.
Ilość wody w tym przepisie można zwiększyć lub zmniejszyć według własnych upodobań. W przepisie z podanymi składnikami zupa jest płynna. Jeśli lubisz grubsze, zmniejsz trochę ilość wody. Weź również pod uwagę cechy kuchenki i naczyń, w których gotujesz zupę.
jeśli lubisz bogatszy i bardziej aromatyczny smak, w kroku # 3 możesz zastąpić wodę bulionem drobiowym lub mięsnym, który Ci się podoba.
jeśli ugotujesz zupę na bulionie, Posol ją pod koniec gotowania, w około 5 minut. Jeśli zrobisz to na początku, danie okaże się solone, a jeśli posolisz zbyt późno, fusy zupy będą mdłe i bez smaku.
smak zupy zależy również od krojenia warzyw. W przypadku naszej zupy dyniowej i innych zup warzywnych warzywa lepiej drobno posiekać.
aby masło nadało zupie delikatny, subtelny smak i aromat, dodaj go do naczynia, które zostało już usunięte z pieca. Wstępnie drobno posiekaj masło, dodaj do zupy i mieszaj, aż się rozpuści. Jeśli dodasz olej do wrzącej zupy i trochę się zagotuje, nie uzyskasz kremowego smaku.
pod koniec gotowania spróbuj zupy na sól, jeśli zajdzie taka potrzeba, dodaj sól do smaku. W razie potrzeby podczas serwowania zupę można posypać startym serem. W gorącej zupie ser się stopi, a danie okaże się jeszcze smaczniejsze.
aby uzyskać bogaty i aromatyczny smak, możesz dodać posiekane warzywa i pestki dyni, będzie również bardzo smaczne.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g