puree z dyni z kurkumą

przepis jest szybki i bardzo smaczny. Nadaje się nawet dla dzieci. Zupa jest przygotowywana z bardzo prostych produktów, które można znaleźć w każdym sklepie. To danie jest odpowiednie dla całej rodziny.Możesz dodać do niego swoje ulubione przyprawy.
EugeniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 50 % 4 g
49 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do zupy dyniowej z kurkumą. Usuń skórkę z dyni i pokrój ją w kostkę. Do tego przepisu lepiej jest wziąć dynię niesłodzonych odmian.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę na dowolne kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij cebulę na patelnię z dynią. Napełnij wodą do poziomu warzyw. Lepiej nie dodawać dużo wody, aby puree z zupy nie było płynne.Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa są dobrze ugotowane, dodaj trochę kurkumy i soli do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyłącz kuchenkę i zmiel wszystko blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz w puree dodaj śmietanę i masło. Masło nada zupie przyjemny kremowy smak. Jeszcze raz wszystko dobrze ubij blenderem.

Ilość wody w tym przepisie można zwiększyć lub zmniejszyć według własnych upodobań. W przepisie z podanymi składnikami zupa jest płynna. Jeśli lubisz grubsze, zmniejsz trochę ilość wody. Weź również pod uwagę cechy kuchenki i naczyń, w których gotujesz zupę.

jeśli lubisz bogatszy i bardziej aromatyczny smak, w kroku # 3 możesz zastąpić wodę bulionem drobiowym lub mięsnym, który Ci się podoba.

jeśli ugotujesz zupę na bulionie, Posol ją pod koniec gotowania, w około 5 minut. Jeśli zrobisz to na początku, danie okaże się solone, a jeśli posolisz zbyt późno, fusy zupy będą mdłe i bez smaku.

smak zupy zależy również od krojenia warzyw. W przypadku naszej zupy dyniowej i innych zup warzywnych warzywa lepiej drobno posiekać.

aby masło nadało zupie delikatny, subtelny smak i aromat, dodaj go do naczynia, które zostało już usunięte z pieca. Wstępnie drobno posiekaj masło, dodaj do zupy i mieszaj, aż się rozpuści. Jeśli dodasz olej do wrzącej zupy i trochę się zagotuje, nie uzyskasz kremowego smaku.

pod koniec gotowania spróbuj zupy na sól, jeśli zajdzie taka potrzeba, dodaj sól do smaku. W razie potrzeby podczas serwowania zupę można posypać startym serem. W gorącej zupie ser się stopi, a danie okaże się jeszcze smaczniejsze.

aby uzyskać bogaty i aromatyczny smak, możesz dodać posiekane warzywa i pestki dyni, będzie również bardzo smaczne.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy