skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj groszek, przyprawy, ziemniaki i marchewkę. Obrane ziemniaki zalać wodą.
Krok 2:
Groszek opłucz i zalej 0,7 l wrzącej (!) wody. Dzięki wrzącej wodzie skorupa groszku ulegnie zniszczeniu, a groszek zostanie ugotowany bez moczenia.
Krok 3:
Gotuj groszek, aż puchnie.
Krok 4:
Dodaj kolejne 0,7 l wody (o dowolnej temperaturze). Gotuj, aż groszek zacznie się rozpadać.
Krok 5:
Pokrój ziemniaki na małe plasterki i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Dodaj do zupy, sól i gotuj po gotowaniu przez 15 minut. Mieszaj zupę, aby puree z groszku nie przykleiło się do dna.
Krok 6:
Rozgrzej olej roślinny z przyprawami (kurkuma, czarny pieprz, papryka, asafetida), dodaj pikantny olej do zupy 5 minut przed końcem gotowania.
Krok 7:
Podawaj gotową zupę na gorąco.
Krok 8:
Ziemniaki powinny być miękkie, a groszek powinien być całkowicie ugotowany.
łatwa, pożywna zupa grochowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Groszek żółty - 303 kcal/100g