Fińska zupa rybna z łososia

Fińska zupa z łososia - bogata, obfita i bardzo kremowa! Przyszła teściowa mojej dziewczyny podróżuje do Finlandii dwa razy w miesiącu. Okazuje się, że można tam kupić żywność ekologiczną. A od Finów możesz pożyczyć dowolny przepis kulinarny. Najwyraźniej fińskie jedzenie nie jest tak różnorodne ani bogate. Ale kiedy usłyszałam o mlecznym uchu z łososia, już śliniłam się. Oto przepis na zupę Lohikeito.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 50 % 6 g
60 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

to prawda, że polewa się płynem, nie tak gęstym, jak oferują restauracje. Myślę, że uzyskanie gęstości nie jest takie trudne. Możesz uciekać się do przecierania jakiejś części bulionu z ziemniakami.

więc przygotuj bulion. A potem włóż do niego naszą rybę. Doprowadź bulion do wrzenia i dodaj do niego cebulę z pieprzem i liściem laurowym. Wszystko to gotujemy przez kilka minut.
nawiasem mówiąc, fińskie produkty są dość wysokiej jakości i, jak twierdzi dziewczyna, zawsze z jakiegoś powodu są bardzo smaczne. Oczywiście tak mówi, porównując je głównie z rosyjskim produktem. Może dlatego dania kuchni fińskiej są nie tylko łatwe do przygotowania, ale także super pyszne. Jak nasza prawdziwa zupa, z której już tu słychać aromat!

więc wrzuć ziemniaki pokrojone w drobną kostkę do tego bogatego bulionu. Musisz gotować przez 10 minut, czyli do połowy gotowości. Teraz pokrój schłodzony filet z łososia w kostkę i włóż z powrotem do rondla.

A gdy zupa się ugotuje, Dodaj do niej śmietanę i masło. AHA, i nie zapomnij tutaj pokruszyć jak największej ilości cebuli i koperku. Tak, już teraz słyszę zapach tego pyszności! Podawaj to danie z gorącym chlebem żytnim. Cóż, to wszystko, nie ma już cierpliwości-poszedłem ugotować "Lohikeito"!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy