skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do zupy przygotujemy produkty z listy. Poznałam to danie w przytulnej restauracji w Bułgarii. To tam dowiedziałem się, jak zrobić zimną zupę ziołową z ogórkami na kefirze, aby schudnąć.
Krok 2:
Weź świeże ogórki, umyj je i pokrój w małe paski lub zetrzyj na grubej tarce. Jeśli skórka ogórków jest twarda, usuwam ją. Ponadto ogórki powinny być bez goryczy, aby smak potrawy nie pogorszył się.
Krok 3:
Wlej kefir do miski blendera, wlej bardzo zimną wodę. Zwykle biorę palenisko nie z kranu, ale oczyszczone. Aby to zrobić, możesz przepuścić go przez specjalny filtr lub zrobić wodę proteinową w domu. Mam taką wodę zawsze pod ręką, ponieważ robię ją codziennie. Aby to zrobić, wlewam wodę do plastikowej butelki, zamrażam ją, a następnie rozmrażam w temperaturze pokojowej. Dodaj posiekany czosnek do blendera do kefiru i wody i ubij wszystko.
Krok 4:
Wlej powstałą masę do głębokiego pojemnika, dopraw solą i pieprzem, wlej olej roślinny. Mieszać.
Krok 5:
Orzechy włoskie bij młotkiem, obierz i wbij w małe okruchy za pomocą popychacza. Zawsze mam w domu obrane orzechy. Wycinam je z wyprzedzeniem w wolnym czasie, aby później, gdy są pilnie potrzebne, nie tracić czasu na ich przygotowanie. Możesz wziąć obrane w sklepie. Próbowałem zmielić orzechy w młynku do kawy, ale wydzielają tłusty olej i przyklejają się do noża, więc lepiej zrobić to ręcznie.
Krok 6:
Gdy wszystkie składniki zupy są gotowe, przygotowujemy podanie. Aby to zrobić, włóż kilka łyżek wiórków ogórka do miski.
Krok 7:
Dodaj umyty i posiekany koperek.
Krok 8:
Napełnij wszystko mieszanką kefiru i posyp potrawę pokruszonymi orzechami włoskimi.
Krok 9:
Zupa jest gotowa do spożycia!
uczciwie zauważę, że mój mąż nie lubi tej zupy kefirowej, bardziej lubi zwykłą lodówkę, ale reszta mojej rodziny jest z niej zachwycona. Zupa jest przygotowywana w ciągu zaledwie kilku minut i nie trzeba niczego wcześniej gotować. A w letnie upały nie ma nic lepszego niż to chłodne danie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g