zimna zupa ziołowa z ogórkami na kefirze na odchudzanie

niesamowicie pyszna zupa - szczególnie dobra w okresie letnim! Ten kulinarny przepis na tradycyjne bułgarskie danie szpiegowałem na wakacjach za granicą w jednej lokalnej instytucji, która jest pysznie karmiona. Tam taka zupa nazywa się "Tarator". Danie jest niezbędne w diecie-jest lekkie dla żołądka i niskokaloryczne.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 55 % 6 g
węglowodany 27 % 3 g
71 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do zupy przygotujemy produkty z listy. Poznałam to danie w przytulnej restauracji w Bułgarii. To tam dowiedziałem się, jak zrobić zimną zupę ziołową z ogórkami na kefirze, aby schudnąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź świeże ogórki, umyj je i pokrój w małe paski lub zetrzyj na grubej tarce. Jeśli skórka ogórków jest twarda, usuwam ją. Ponadto ogórki powinny być bez goryczy, aby smak potrawy nie pogorszył się.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir do miski blendera, wlej bardzo zimną wodę. Zwykle biorę palenisko nie z kranu, ale oczyszczone. Aby to zrobić, możesz przepuścić go przez specjalny filtr lub zrobić wodę proteinową w domu. Mam taką wodę zawsze pod ręką, ponieważ robię ją codziennie. Aby to zrobić, wlewam wodę do plastikowej butelki, zamrażam ją, a następnie rozmrażam w temperaturze pokojowej. Dodaj posiekany czosnek do blendera do kefiru i wody i ubij wszystko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej powstałą masę do głębokiego pojemnika, dopraw solą i pieprzem, wlej olej roślinny. Mieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Orzechy włoskie bij młotkiem, obierz i wbij w małe okruchy za pomocą popychacza. Zawsze mam w domu obrane orzechy. Wycinam je z wyprzedzeniem w wolnym czasie, aby później, gdy są pilnie potrzebne, nie tracić czasu na ich przygotowanie. Możesz wziąć obrane w sklepie. Próbowałem zmielić orzechy w młynku do kawy, ale wydzielają tłusty olej i przyklejają się do noża, więc lepiej zrobić to ręcznie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy wszystkie składniki zupy są gotowe, przygotowujemy podanie. Aby to zrobić, włóż kilka łyżek wiórków ogórka do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj umyty i posiekany koperek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij wszystko mieszanką kefiru i posyp potrawę pokruszonymi orzechami włoskimi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zupa jest gotowa do spożycia!

uczciwie zauważę, że mój mąż nie lubi tej zupy kefirowej, bardziej lubi zwykłą lodówkę, ale reszta mojej rodziny jest z niej zachwycona. Zupa jest przygotowywana w ciągu zaledwie kilku minut i nie trzeba niczego wcześniej gotować. A w letnie upały nie ma nic lepszego niż to chłodne danie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy