Gruzińska Sałatka z ogórków i pomidorów na zimę

szybkie, niedrogie i niezwykłe przygotowanie sałatki! Bardzo prosty przepis na przygotowanie sałatki z ogórków z pomidorami na zimę w stylu gruzińskim bez sterylizacji, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 64 % 7 g
61 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak po prostu i szybko przygotować pyszną sałatkę z ogórków z pomidorami bez sterylizacji w stylu gruzińskim, która z pewnością spodoba się wielu wspaniałym smakom? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania gruzińskiej sałatki warzywnej na zimę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować sałatkę, weź mięso i umieść duży ruszt, a następnie włóż kilogram pomidorów do obszernej emaliowanej miski, a następnie wlej do niej dwie łyżki grubo zmielonej soli kuchennej do solenia i sto dwadzieścia pięć gramów cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej sto dwadzieścia pięć mililitrów oleju roślinnego do miski, a następnie umieść miskę na kuchence włączonej na wysoką temperaturę i mieszając wszystkie składniki razem, zagotuj pomidory.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obniż temperaturę kuchenki do średniej i kontynuuj gotowanie przez dziesięć do piętnastu minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź prasę i przełóż przez nią sto pięćdziesiąt gramów czosnku do małej miski, a następnie włóż do miski z pomidorami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż do wspólnej miski dziesięć gramów chmielu suneli, jedną łyżeczkę czerwonej ostrej papryki, trzy do czterech liści laurowych, dziesięć groszków czarnego pieprzu, jedną łyżeczkę kolendry i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej sto dwadzieścia pięć mililitrów 9% octu stołowego do miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, a następnie przykryj miskę pokrywką i zagotuj mieszaninę pomidorów w wysokiej temperaturze pieca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż dwa i pół kilograma wstępnie dobrze umytych ogórków pokrojonych w małe półpierścienie w misce z wrzącą mieszanką pomidorów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce i przykryj pokrywką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po ugotowaniu kontynuuj gotowanie sałatki, aż będzie całkowicie ugotowana przez dziesięć do piętnastu minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ugotowaną sałatkę ułóż na gorąco w dobrze umytych, wysterylizowanych słoikach i napełnij je do góry.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Słoiki wypełnione gotowaną sałatką do samej góry szczelnie zamknąć lub zwinąć sterylizowanymi pokrywkami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odwróć zamknięte słoiki z sałatką i sprawdź je pod kątem szczelności, a następnie przykryj je ciepłym kocem lub kocem na wierzchu, aż całkowicie się zetną.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Słoiki z gotowaną sałatką z ogórków i pomidorami w stylu gruzińskim przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu z dala od urządzeń grzewczych.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na przygotowanie w lecie pysznej sałatki z ogórków z pomidorami na zimę bez sterylizacji w stylu gruzińskim. Prosta i niedroga do przygotowania sałatka z ogórków i pomidorów pozwoli zaoszczędzić pieniądze w zimie i cieszyć się smakami lata. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy