forszmak w tartaletkach

pyszna pasta śledziowa na chlebie! Forszmak w tartaletkach należy do kuchni żydowskiej, która ma szereg ograniczeń w wyborze jedzenia. Według kaszrutu dozwolone są tylko ryby z płetwami. Słony śledź był dostępny dla najbiedniejszych grup ludności, a gospodynie uzupełniały ryby, aby urozmaicić jedzenie.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 32 % 11 g
węglowodany 41 % 14 g
196 kcal
IG: 69 / 0 / 31

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć cały śledź i wyciąć go sam, możesz natychmiast kupić gotowy filet, potrzebujesz 2 sztuk. Smak będzie lepszy niż lekko solona ryba, odpowiednie jest również pikantne solenie, które lubisz. Jabłko poleca zielone, kwaśne lub słodko-kwaśne. Bochenek powinien być wysuszony, wziąłem bagietkę. Sok z cytryny lub koncentrat, według własnego uznania. Umyj jajka i gotuj na twardo przez 10-12 minut od wrzenia, natychmiast ostudź pod zimną wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój rybę, oddziel filety, pokrój na kawałki do blendera. Możesz zostawić kilka cienkich plasterków fileta do dekoracji na górze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj Jabłko, obierz skórkę, Wytnij strąk nasienny. Pokrój miąższ na kawałki dowolnego formatu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę na ćwiartki i zalej sokiem z cytryny. Marynowanie cebuli, czy nie, jest kwestią gustu, możesz pominąć ten krok. Jeśli nadal marynujesz, poczujesz wyraźną nutę cytryny i kwaskowatość, co jest dla amatora, ale cytryna jest przyjazna dla ryb. Zanurz plastry bochenka przed zmieleniem w wodzie i wyciśnij, nadmiar wilgoci może zepsuć całe danie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel przygotowane potrawy etapami w blenderze. Najpierw przewiń cebulę i śledź, dodaj 1 łyżkę. l olej. Następnie stopniowo dodawaj jabłko i bochenek. Możesz również użyć maszynki do mięsa, zwłaszcza jeśli blender ma małą objętość. Masło można dodać miękkie, kremowe, z rośliną będzie chuda wersja.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i osobno zetrzyj jajka. Następnie połącz jajka z całkowitą masą i przewiń wszystko, aż będzie gładkie. Posmakuj, w razie potrzeby dodaj sól, w razie potrzeby pieprz. Przenieś forshmak do pojemnika z szczelną pokrywką i włóż do lodówki, aby wszystkie smaki się połączyły, a produkt ostygł. Zauważam, że widok forshmak nie jest zbyt apetyczny, więc podczas serwowania udekoruj go ziołami i startym żółtkiem lub według własnego uznania.

gotowy forshmak powinien mieć konsystencję pasztetu, który można rozsmarować na chlebie.

w tradycyjnej wersji forshmak zwykle podaje się na kromce czarnego chleba. Kromki chleba można suszyć na suchej powierzchni lub opiekać grzanki.

w wersji świątecznej możesz podać przekąskę w tartaletkach. Wybierz tartaletki z gęstego ciasta, małej objętości na jeden kęs. Tartaletki są idealne do serwowania kawioru.

przechowuj forshmak tylko w lodówce, nie dłużej niż 1-2 dni.

obecnie istnieje wiele opcji forshmak, Żydzi mieszkają na całym świecie, a Każdy region wprowadził własne preferencje i zmiany. Następnie przepis spodobał się innym narodowościom, a także został wzbogacony dodatkami.

przepis nie twierdzi, że jest autentyczny, ale ile poprawiłem przepisów, klasyczny skład miał taki zestaw składników.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

zobacz, jak pokroić śledzia, ze zdjęciami krok po kroku, możesz w moim przepisie Śledź pod futrem z jabłkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Tartaletki - 514   kcal/100g

Podobne przepisy