Sałatka ogórki szczaw jajka szczypiorek śmietana majonez

prosta w przygotowaniu i łatwa do spożycia sałatka! Na lunch lub kolację z gorącym lub jako niezależne danie często chcesz sałatki ze świeżych warzyw. Po prostu sałatka warzywna, jak każde danie, może się nudzić, ale możesz ją łatwo urozmaicić, dodając tylko kilka nowych składników. Na przykład sałatka ze świeżych ogórków, gotowanych jaj kurzych i zielonej cebuli. Dzięki świeżym ogórkom i zieleni sałatka jest lekka i orzeźwiająca, a gotowane jaja kurze sprawiają, że jest sycąca i pożywna.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 61 % 11 g
węglowodany 11 % 2 g
108 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Jako sos możesz użyć majonezu lub mieszanki majonezu i śmietany, w drugiej wersji sałatka okazuje się bardziej interesująca w smaku. Jeśli przestrzegasz zdrowej diety lub obserwujesz swoją sylwetkę, możesz użyć niesłodzonego jogurtu do dressingu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jaja kurze myjemy mydłem, aby uniknąć przedostawania się patogennych drobnoustrojów ze skorupy do jedzenia, wkładamy do rondla, napełniamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na twardo. Gotuj jaja kurze przez około 20 minut od momentu wrzenia. Następnie spuść gorącą wodę z patelni i natychmiast napełnij jaja kurze zimną wodą, co ułatwi obieranie jaj ze skorupy. Obierz jaja kurze i pokrój w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj świeże ogórki, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój świeże ogórki na połówki cienkich kółek lub kostki, jak chcesz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj zieloną cebulę, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opcjonalnie oprócz zielonej cebuli można użyć kilku liści świeżego szczawiu. Nada sałatce przyjemną kwaskowatość, a także wzbogaci danie o dodatkowe witaminy. Umyj liście szczawiu, wysusz i drobno posiekaj nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż wszystkie składniki do głębokiej miski. Dodaj dressing-majonez, majonez i śmietanę lub jogurt. W zależności od tego, co przyprawisz sałatkę, musisz dodać sól do smaku. Majonez jest dość słony w smaku, a soli nie można w ogóle dodawać do potrawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sałatka jest dokładnie wymieszana, pozostawiona do namoczenia i schłodzenia w lodówce przez 15 minut i może być podawana jako niezależne danie lub dodatek do głównego posiłku. W razie potrzeby sałatkę można podać do dużej salaterki lub ułożyć przez pierścień do gotowania na talerzu i udekorować świeżymi ziołami. W każdym razie sałatka będzie równie smaczna. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy