skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Jako sos możesz użyć majonezu lub mieszanki majonezu i śmietany, w drugiej wersji sałatka okazuje się bardziej interesująca w smaku. Jeśli przestrzegasz zdrowej diety lub obserwujesz swoją sylwetkę, możesz użyć niesłodzonego jogurtu do dressingu.
Krok 2:
Jaja kurze myjemy mydłem, aby uniknąć przedostawania się patogennych drobnoustrojów ze skorupy do jedzenia, wkładamy do rondla, napełniamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na twardo. Gotuj jaja kurze przez około 20 minut od momentu wrzenia. Następnie spuść gorącą wodę z patelni i natychmiast napełnij jaja kurze zimną wodą, co ułatwi obieranie jaj ze skorupy. Obierz jaja kurze i pokrój w kostkę.
Krok 3:
Umyj świeże ogórki, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój świeże ogórki na połówki cienkich kółek lub kostki, jak chcesz.
Krok 4:
Umyj zieloną cebulę, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj nożem.
Krok 5:
Opcjonalnie oprócz zielonej cebuli można użyć kilku liści świeżego szczawiu. Nada sałatce przyjemną kwaskowatość, a także wzbogaci danie o dodatkowe witaminy. Umyj liście szczawiu, wysusz i drobno posiekaj nożem.
Krok 6:
Włóż wszystkie składniki do głębokiej miski. Dodaj dressing-majonez, majonez i śmietanę lub jogurt. W zależności od tego, co przyprawisz sałatkę, musisz dodać sól do smaku. Majonez jest dość słony w smaku, a soli nie można w ogóle dodawać do potrawy.
Krok 7:
Sałatka jest dokładnie wymieszana, pozostawiona do namoczenia i schłodzenia w lodówce przez 15 minut i może być podawana jako niezależne danie lub dodatek do głównego posiłku. W razie potrzeby sałatkę można podać do dużej salaterki lub ułożyć przez pierścień do gotowania na talerzu i udekorować świeżymi ziołami. W każdym razie sałatka będzie równie smaczna. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g