zupa z borowików z makaronem

pyszne, zdrowe, sycące i bardzo łatwe w przygotowaniu! Zupa z borowików z makaronem jest uniwersalna, przygotowywana z produktów, które są zawsze pod ręką, pozwala eksperymentować i próbować różnych opcji.
MiracleWaterfallAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 17 % 1 g
węglowodany 67 % 4 g
27 kcal
IG: 75 / 25 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę borowikową z makaronem? Przygotuj jedzenie. Zetrzyj marchewki lub posiekaj. Jeśli weźmiesz cebulę, pokrój ją, a następnie ugotuj razem z marchewką. Zetrzyj lub pokrój ziemniaki. Jeśli grzyby są suszone, namocz je przez noc w ciepłej wodzie. Jeśli grzyby są świeże, gotuj je osobno przez godzinę, odcedź bulion i dalej gotuj w świeżej wodzie. Mam mrożone, które gotowałem przed zamrożeniem. Biorę je jakie są

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do garnka do zupy, włóż grzyby i gotuj na kuchence. Woda powinna stać się gorąca w około 7-10 minut. Wlej olej roślinny na głęboką patelnię. Po podgrzaniu dodaj suche przyprawy, szybko usmaż i natychmiast dodaj marchewki. Smaż marchewki przez 5 minut, mieszając, aby się nie przypaliły, a jedynie uzyskały złotą "opaleniznę".

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy woda się nagrzeje, włóż do garnka prażoną marchewkę i surowe ziemniaki. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 15-20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj makaron do zupy (jej czas gotowania wynosi około 10 minut) i dobrze wymieszaj, aby makaron się nie sklejał. Jeśli weźmiesz inny makaron lub płatki zbożowe, ułóż je w zależności od jego właściwości gotowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sprawdź, czy ziemniaki i makaron są gotowe - powinny być elastyczne. Oznacza to, że zupa jest gotowa. Umieść warzywa na patelni, zamknij pokrywkę, wyłącz piec i pozostaw do zaparzenia przez kolejne 5-10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj gotową zupę, aby warzywa były równomiernie rozłożone. Połóż na głębokim talerzu, dodaj śmietanę, posyp zieloną cebulą. Możesz podawać go z krakersami lub bochenkiem.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Borowiki - 31   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy