skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę borowikową z makaronem? Przygotuj jedzenie. Zetrzyj marchewki lub posiekaj. Jeśli weźmiesz cebulę, pokrój ją, a następnie ugotuj razem z marchewką. Zetrzyj lub pokrój ziemniaki. Jeśli grzyby są suszone, namocz je przez noc w ciepłej wodzie. Jeśli grzyby są świeże, gotuj je osobno przez godzinę, odcedź bulion i dalej gotuj w świeżej wodzie. Mam mrożone, które gotowałem przed zamrożeniem. Biorę je jakie są
Krok 2:
Wlej wodę do garnka do zupy, włóż grzyby i gotuj na kuchence. Woda powinna stać się gorąca w około 7-10 minut. Wlej olej roślinny na głęboką patelnię. Po podgrzaniu dodaj suche przyprawy, szybko usmaż i natychmiast dodaj marchewki. Smaż marchewki przez 5 minut, mieszając, aby się nie przypaliły, a jedynie uzyskały złotą "opaleniznę".
Krok 3:
Gdy woda się nagrzeje, włóż do garnka prażoną marchewkę i surowe ziemniaki. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 15-20 minut.
Krok 4:
Dodaj makaron do zupy (jej czas gotowania wynosi około 10 minut) i dobrze wymieszaj, aby makaron się nie sklejał. Jeśli weźmiesz inny makaron lub płatki zbożowe, ułóż je w zależności od jego właściwości gotowania.
Krok 5:
Sprawdź, czy ziemniaki i makaron są gotowe - powinny być elastyczne. Oznacza to, że zupa jest gotowa. Umieść warzywa na patelni, zamknij pokrywkę, wyłącz piec i pozostaw do zaparzenia przez kolejne 5-10 minut.
Krok 6:
Wymieszaj gotową zupę, aby warzywa były równomiernie rozłożone. Połóż na głębokim talerzu, dodaj śmietanę, posyp zieloną cebulą. Możesz podawać go z krakersami lub bochenkiem.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Borowiki - 31 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g