Adjika ze śliwek z pomidorami
skład / składniki
35
porcje:
metoda gotowania
1. Najpierw obierz pomidory ze skóry. Aby to zrobić, zanurz pomidory we wrzącej wodzie, a następnie wyjmij je łyżką cedzakową i przenieś do zimnej wody. Obierając je ze skóry, uzyskamy znacznie delikatniejszą konsystencję sosu.
2. Śliwki oczyszczamy z nasion. Obierz cebulę z łuski i przepuść razem z pomidorami i śliwkami przez maszynę do mięsa.
3. Przenieś masę na patelnię i gotuj przez 30 minut. Gdy piana zacznie się tworzyć, usuń ją. Dodaj sól i przyprawy, jeśli sos jest bardzo kwaśny, możesz dodać trochę cukru. Gotuj przez kolejne 15-20 minut.
4. Wkładamy do wysterylizowanych słoików i przykręcamy pokrywkami. Gdy ostygnie, odkładamy do przechowywania w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g