Adjika ze śliwek z pomidorami

Jasny, aromatyczny i bardzo apetyczny sos śliwkowy na zimę! Staram się przygotować taką adżikę na zimę. Mąż bardzo ją kocha i używa do prawie wszystkich potraw. Pieprz i przyprawy można dodać do smaku, dzięki czemu Adjika jest bardziej pikantna lub odwrotnie, aby ugotować ją o łagodniejszym smaku.
juksAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
30 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Najpierw obierz pomidory ze skóry. Aby to zrobić, zanurz pomidory we wrzącej wodzie, a następnie wyjmij je łyżką cedzakową i przenieś do zimnej wody. Obierając je ze skóry, uzyskamy znacznie delikatniejszą konsystencję sosu.
2. Śliwki oczyszczamy z nasion. Obierz cebulę z łuski i przepuść razem z pomidorami i śliwkami przez maszynę do mięsa.
3. Przenieś masę na patelnię i gotuj przez 30 minut. Gdy piana zacznie się tworzyć, usuń ją. Dodaj sól i przyprawy, jeśli sos jest bardzo kwaśny, możesz dodać trochę cukru. Gotuj przez kolejne 15-20 minut.
4. Wkładamy do wysterylizowanych słoików i przykręcamy pokrywkami. Gdy ostygnie, odkładamy do przechowywania w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy