Adjika ze śliwek tkemali

smaczna i zdrowa adjika na zimę w domu. Naturalna Śliwkowa adjika, doskonały zamiennik zakupionych sosów. W zależności od preferencji można go przygotować Na Ostro lub odwrotnie, łagodniej w smaku. Umiarkowanie ostry, bardzo aromatyczny, doskonale uzupełni dania mięsne i rybne.
Kostka RubikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 11 g
50 kcal
IG: 91 / 0 / 9

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min

1. Śliwki myjemy, oddzielamy od nasion i odstawiamy na 2 godziny, czekamy, aż sok się z nich wyróżni.
2. Obierz ząbki czosnku i ostrą paprykę.
3. Przenosimy śliwki na patelnię i stawiamy na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie zmiel lekko schłodzone jagody, czosnek i pieprz w maszynce do mięsa. Drobno posiekaj warzywa i włóż do rondla. Dodaj sól, cukier i suche przyprawy do tkemali. Gotuj przez kolejne 40-50 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wlej ocet i ułóż adjika w wysterylizowanych słoikach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy