Adjika ze śliwek tkemali
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
1. Śliwki myjemy, oddzielamy od nasion i odstawiamy na 2 godziny, czekamy, aż sok się z nich wyróżni.
2. Obierz ząbki czosnku i ostrą paprykę.
3. Przenosimy śliwki na patelnię i stawiamy na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie zmiel lekko schłodzone jagody, czosnek i pieprz w maszynce do mięsa. Drobno posiekaj warzywa i włóż do rondla. Dodaj sól, cukier i suche przyprawy do tkemali. Gotuj przez kolejne 40-50 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wlej ocet i ułóż adjika w wysterylizowanych słoikach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g