Puree z brokułów z grzybami

lekki, delikatny, kremowy z wykwintnym aromatem grzybów! Czasami chcesz ugotować coś lekkiego, a to tłuczone ziemniaki są idealne na taką okazję. W tym przepisie nie ma nic skomplikowanego i poradzi sobie z tym nawet początkująca gospodyni domowa. Danie okazuje się zdrowe, satysfakcjonujące o bogatym smaku. Kremowa, miękka konsystencja pyszna m...polizasz palce!
ArishkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 56 % 9 g
węglowodany 19 % 3 g
113 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Pieczarki dobrze myjemy i układamy na kawałki. Rozłóż grzyby na patelni i smaż na złoty kolor na oleju słonecznikowym.

2. Brokuły gotujemy i spuszczamy nadmiar wody.

3. Dodaj smażone grzyby do garnka z brokułami i sól do smaku. W razie potrzeby możesz pieprzyć. Ubij blenderem w puree i dodaj śmietanę.

4. Nakładamy na talerze, można ozdobić krakersami i grzybami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy