puree z groszku z roztopionym serem

delikatne puree o kremowym smaku i aksamitnej konsystencji! Jeśli gotujesz zupę grochową, ale jeszcze nie zrobiłeś puree z roztopionym serem, to bardzo radzę zrobić. Możesz podawać jako dodatek lub jako niezależne danie. Miękkie, pachnące pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!
gartsunAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 6 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 41 % 11 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 50 min

1. Spłucz groszek zimną wodą, aż będzie przezroczysty.

2. Wlej groszek do rondla z grubym dnem i zalej wodą.
gotuj przez około godzinę, patrząc, jak gotuje się groszek. Aby szybciej się ugotować, możesz wlać trochę oleju roślinnego.

3. W tym czasie zajmiemy się warzywami. Cebulę i marchewkę należy obrać i zetrzeć na tarce, a następnie wysłać na patelnię do smażenia.
doprowadzić do złotego koloru i wyłączyć.

4. Jak gotuje się groszek, wymieszaj ze smażeniem i solą. Dodaj również starty ser. Ubij wszystko blenderem i udekoruj natką pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser "Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy