Puree z dyni dla dzieci

zdrowe i delikatne danie dla Twojego malucha! Zachwyć okruchy! Pokarmy uzupełniające dla niemowląt są wybierane bardzo ostrożnie, sprawdzając skład każdego pięknego słoika w supermarkecie. Ale po co ufać komuś zdrowiu dziecka, skoro możesz sam się nim zająć i z miłością przygotować naturalny produkt? Sam gotuję wszystkie pokarmy uzupełniające - z warzyw i owoców uprawianych przez babcię w ogrodzie. Proponuję przepis na puree z dyni-proste i zdrowe!
BezstAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
19 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Obierz dynię, usuń nasiona i włókna.

2. Opłucz przygotowany kawałek, pokrój w kostki o dowolnym rozmiarze.

3. Przenieś dynię do małego rondla, wlej wodę i wyślij na mały ogień.

4. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 15 minut.

5. Gotową dynię przecieramy blenderem zanurzeniowym.

do takiego puree można dodać jabłko i pietruszkę (od 8 miesięcy) - najważniejsze jest to, że wszystko jest dobrze posiekane, aż będzie całkowicie jednorodne.

zdrowie Twojego dziecka i smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy