zupa puree z cukinii ze śmietaną

gęste danie warzywne o głębokim, bogatym smaku. Jestem bardzo zadowolony z przecieru dzięki nieograniczonej różnorodności i szerokiej gamie dodatków (dziś jako dodatek - parmezan). To danie jest mocno zakorzenione w naszym rodzinnym menu, z którego wszyscy są bardzo podekscytowani. Radzę wszystkim-wypróbuj tę opcję gotowania cukinii. On jest wygrany!
KingaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 3 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 29 % 2 g
38 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

postępuj zgodnie z tą sekwencją w przygotowaniu:

- obieramy cebulę i czosnek, najpierw kroimy na ćwiartki;

- cukinię myjemy, kroimy na dowolne kawałki (razem ze skórką);

- w rondelku wlej bulion z kurczaka, dodaj cukinię, cebulę, czosnek i wyślij do pieca;

- na średnim ogniu zagotuj, następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (około 20 minut);

- zdejmij z ognia i puree za pomocą blendera zanurzeniowego;

- dodaj śmietanę i ubij ponownie, aż będzie gładka;

- dostosuj smak za pomocą soli i pieprzu.

podawaj puree na gorąco, uzupełnione startym parmezanem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy