zupa puree z cukinii ze śmietaną
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
postępuj zgodnie z tą sekwencją w przygotowaniu:
- obieramy cebulę i czosnek, najpierw kroimy na ćwiartki;
- cukinię myjemy, kroimy na dowolne kawałki (razem ze skórką);
- w rondelku wlej bulion z kurczaka, dodaj cukinię, cebulę, czosnek i wyślij do pieca;
- na średnim ogniu zagotuj, następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (około 20 minut);
- zdejmij z ognia i puree za pomocą blendera zanurzeniowego;
- dodaj śmietanę i ubij ponownie, aż będzie gładka;
- dostosuj smak za pomocą soli i pieprzu.
podawaj puree na gorąco, uzupełnione startym parmezanem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g