skład / składniki
metoda gotowania
najpierw obierz cebulę, pokrój w kostkę, smaż przez 5 minut na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i masła, aż cebula będzie miękka.
obierz ziemniaki, pokrój w arbitralną kostkę.
włóż cebulę i ziemniaki do rondla, wlej bulion, Wyślij do ognia i doprowadzając do wrzenia, gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj wcześniej umyty kalafior i brokuły, gotuj, aż warzywa będą całkowicie ugotowane (sprawdź ich miękkość widelcem).
zdejmij z ognia i pozwól mu trochę ostygnąć, a następnie zmiel blenderem, aż będzie gładki.
włóż zupę z powrotem do garnka i zagotuj, dodając mleko i sok z cytryny.
podawaj zupę puree z serem pleśniowym, który należy najpierw lekko rozgnieść, i czarnym pieprzem (opcjonalnie).
królewski obiad jest gotowy, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ser pleśniowy - 353 kcal/100g
- Hermelin - 303 kcal/100g
- Gorgonzola - 330 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g