skład / składniki
metoda gotowania
przejdź bezpośrednio do samego procesu:
- mięso kroimy w kostkę (aby kawałek łatwo zmieścił się w łyżce);
- włóż mięso do rondla, napełnij wodą, Wyślij do ognia. Po zagotowaniu bulionu gotuj mięso na małym ogniu przez 60-90 minut pod zamkniętą pokrywką (nie zapomnij usunąć piany łyżką cedzakową);
- ryż wkładamy do miski, zalewamy ciepłą wodą;
- ziemniaki kroimy w kostkę (z żebrem około 1-2 cm);
- cebulę kroimy na małe kawałki, a także siekamy czosnek (można wycisnąć przez prasę);
- pomidory parzymy wrzącą wodą, a następnie wkładamy do zimnej wody (pomoże to bez większego wysiłku usunąć z nich skórę). Obrane pomidory kroimy w drobną kostkę;
- smażyć cebulę na oliwie z oliwek na złoty kolor (około 2 minut), ciągle mieszając;
- dodaj część posiekanych pomidorów, gotuj warzywa przez kolejne 5 minut;
- smakujemy mięso do gotowości, a następnie dodajemy ryż do garnka, po spuszczeniu z niego wody, a także ziemniaków i reszty pomidorów;
- gotuj Kharcho, aż ryż i ziemniaki będą w pełni ugotowane (zajmie to około 15-20 minut);
- do zupy dodajemy zawartość patelni, sól, pieprz, liść laurowy, chmiel-suneli, suszoną bazylię;
- pozostaje gotować zupę przez kolejne 5-10 minut, po czym usuwamy kharcho z ognia, dodajemy czosnek i posiekany koperek;
- nalegaj na danie pod zamkniętą pokrywką przez 7-10 minut i podawaj.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Chuda wołowina - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g