kharcho z wołowiną, ziemniakami, ryżem i pomidorami

Zrób własne danie kuchni gruzińskiej! Często gotuję Kharcho, Zwykle używając jagnięciny, koncentratu pomidorowego lub sosu, a dziś proponuję przygotować słynną zupę z wołowiną i świeżymi pomidorami. Będzie pyszny, obiecuję)
AlenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 50 % 4 g
41 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 25 min

przejdź bezpośrednio do samego procesu:
- mięso kroimy w kostkę (aby kawałek łatwo zmieścił się w łyżce);
- włóż mięso do rondla, napełnij wodą, Wyślij do ognia. Po zagotowaniu bulionu gotuj mięso na małym ogniu przez 60-90 minut pod zamkniętą pokrywką (nie zapomnij usunąć piany łyżką cedzakową);
- ryż wkładamy do miski, zalewamy ciepłą wodą;
- ziemniaki kroimy w kostkę (z żebrem około 1-2 cm);
- cebulę kroimy na małe kawałki, a także siekamy czosnek (można wycisnąć przez prasę);
- pomidory parzymy wrzącą wodą, a następnie wkładamy do zimnej wody (pomoże to bez większego wysiłku usunąć z nich skórę). Obrane pomidory kroimy w drobną kostkę;
- smażyć cebulę na oliwie z oliwek na złoty kolor (około 2 minut), ciągle mieszając;
- dodaj część posiekanych pomidorów, gotuj warzywa przez kolejne 5 minut;
- smakujemy mięso do gotowości, a następnie dodajemy ryż do garnka, po spuszczeniu z niego wody, a także ziemniaków i reszty pomidorów;
- gotuj Kharcho, aż ryż i ziemniaki będą w pełni ugotowane (zajmie to około 15-20 minut);
- do zupy dodajemy zawartość patelni, sól, pieprz, liść laurowy, chmiel-suneli, suszoną bazylię;
- pozostaje gotować zupę przez kolejne 5-10 minut, po czym usuwamy kharcho z ognia, dodajemy czosnek i posiekany koperek;
- nalegaj na danie pod zamkniętą pokrywką przez 7-10 minut i podawaj.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Chuda wołowina - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy