skład / składniki
metoda gotowania
1. Moje ziemniaki, obierz, gotuj, aż będą całkowicie ugotowane. Następnie odcedź bulion i napełnij ziemniaki śmietaną, dodaj sól i masło. Puree za pomocą popychacza.
2. W misce rozprowadź musztardę, wlej cukier i sól, wlej oliwę z oliwek i wyciśnij sok z całej cytryny. SOS wzbogacamy posiekanymi liśćmi tymianku.
3. Kiełbasę kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm.
4. Przegrzebki rozmrażamy, spłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
5. Wybieramy grubościenną patelnię, podgrzewamy na niej olej roślinny i smażymy przegrzebki i kaszankę przez 2 minuty z każdej strony. Rozłóż smażone składniki naczynia na papierowych serwetkach.
6. Kładziemy tłuczone ziemniaki na płaskim naczyniu, a na nim kładziemy przegrzebki, naprzemiennie z kawałkami kaszanki. Polej sosem, posyp zmieloną gałką muszkatołową, udekoruj gałązką tymianku.
danie jest gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kaszanka - 274 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Przegrzebek - 88 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g