klopsiki z puree z dyni pod sosem grzybowym
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Namocz suche grzyby w wodzie
Krok 2:
Dodaj drobno posiekaną połowę cebuli do mięsa mielonego. Uformuj klopsiki mokrymi rękami i panieruj w mące
Krok 3:
Smażyć z obu stron na oleju roślinnym i włożyć do rondla, przykryć.
Krok 4:
Podsmaż pieczarki i pozostałą cebulę, dodaj suche grzyby wraz z wodą, w której zostały namoczone, odcedź wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, dodaj sól, pieprz do smaku.
Krok 5:
Wlej sos grzybowy do klopsików i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Dokręć SOS skrobią rozcieńczoną w wodzie.
Krok 6:
Pokrój dynię w kostkę i gotuj w min. ilości wody przez 15 minut.
Krok 7:
Uderz blenderem, dodaj sól, pieprz i śmietanę.
Krok 8:
Połóż puree na talerzu, klopsiki na środku puree (1-2 szt.), polej sosem grzybowym, udekoruj gałązką zieleni. Finita! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g