niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą

zafunduj sobie i swojej rodzinie pyszną niemiecką sałatkę z ziemniakami! Łatwe I Proste!Szybko I Smacznie!Jednak - jak zawsze!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 75 % 12 g
94 kcal
IG: 85 / 0 / 15

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój ziemniaki w średnie plasterki lub kostki o boku 2 cm, możesz je wcześniej obrać lub (jeśli ziemniaki są młode) po prostu umyć szczotką. Włóż ziemniaki do garnka, przykryj zimną wodą, aby tylko przykryła ziemniaki i umieść na średnim ogniu. Po ugotowaniu gotuj do miękkości, około 12 minut, odłóż na sito.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gotowania ziemniaków umieść boczek na nieprzywierającej patelni i umieść na średnim ogniu, aby stopić tłuszcz. Pokrój kiełbaski w plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w średnie pióra. Posiekaj pietruszkę, szczególnie drobno siekając łodygi. Pokrój korniszony w cienkie koła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy boczek będzie chrupiący i tostowy, wyjmij go i połóż na ręcznikach papierowych. A na patelni, na której był smażony, włóż cebulę i kiełbaski. Dodaj ogień i smaż przez 3-4 minuty, mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ocet na patelnię, dodaj cukier i łodygi pietruszki, gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż prawie cały ocet wyparuje. Dodaj ziemniaki na patelnię, wymieszaj i zdejmij z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ziemniaki lekko ostygną (po około 10 minutach), dodaj listki pietruszki, korniszony, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i podawaj na ciepło lub całkowicie schłodzone, posypując pokruszonym w palcach boczkiem. Finita!Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Korniszony - 28   kcal/100g

Podobne przepisy