skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój ziemniaki w średnie plasterki lub kostki o boku 2 cm, możesz je wcześniej obrać lub (jeśli ziemniaki są młode) po prostu umyć szczotką. Włóż ziemniaki do garnka, przykryj zimną wodą, aby tylko przykryła ziemniaki i umieść na średnim ogniu. Po ugotowaniu gotuj do miękkości, około 12 minut, odłóż na sito.
Krok 2:
Podczas gotowania ziemniaków umieść boczek na nieprzywierającej patelni i umieść na średnim ogniu, aby stopić tłuszcz. Pokrój kiełbaski w plasterki.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w średnie pióra. Posiekaj pietruszkę, szczególnie drobno siekając łodygi. Pokrój korniszony w cienkie koła.
Krok 4:
Gdy boczek będzie chrupiący i tostowy, wyjmij go i połóż na ręcznikach papierowych. A na patelni, na której był smażony, włóż cebulę i kiełbaski. Dodaj ogień i smaż przez 3-4 minuty, mieszając.
Krok 5:
Wlej ocet na patelnię, dodaj cukier i łodygi pietruszki, gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż prawie cały ocet wyparuje. Dodaj ziemniaki na patelnię, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Krok 6:
Gdy ziemniaki lekko ostygną (po około 10 minutach), dodaj listki pietruszki, korniszony, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i podawaj na ciepło lub całkowicie schłodzone, posypując pokruszonym w palcach boczkiem. Finita!Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Korniszony - 28 kcal/100g