jajka po benedyktyńsku z łososiem

pyszne śniadanie i nie tylko śniadanie)). Nie lubię Monroe, ale Jaja Benedykta kocham)!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 11 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 27 % 8 g
149 kcal
IG: 13 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do walki!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wytnij bułkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jedno jajko do miski i wstrząśnij łyżką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Namocz bułkę w mleku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zanurz w jajku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż na patelni rozgrzanej olejem i smaż z obu stron na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar oleju.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj jajka w koszulce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Szpinak smażyć przez kilka minut na patelni na maśle, ułożyć na bułce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na szpinaku-pokrojony w plastry łosoś, pieprz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż jajka w koszulce na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Finita! smacznego!

podawaj to danie z sosem holenderskim (opcjonalnie).
przygotowanie sosu holenderskiego nie jest trudne. W rondlu należy wymieszać 4 żółtka i łyżkę soku z cytryny, umieścić w łaźni wodnej. Ważne: gorąca woda nie powinna dotykać dna miski! Dodaj 120 g masła w trzech dawkach, za każdym razem czekając na rozpuszczenie i dokładnie mieszając z mieszanką cytrynowo-jajeczną. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij go z ognia, dodaj sól i pieprz.
aby sos był jeszcze bardziej delikatny i kremowy, możesz go ugotować nieco inaczej. W łaźni wodnej ubij żółtka sokiem z cytryny trzepaczką lub mikserem, aż będą puszyste. Nie przestając ubijać, wlej wstępnie stopione i schłodzone masło do temperatury pokojowej cienkim strumieniem. Ubijaj, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem i jeszcze raz ubić.
natychmiast podawaj sos holenderski!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna - 242   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266   kcal/100g
  • Bułka - 242   kcal/100g

Podobne przepisy