jajka po benedyktyńsku z łososiem
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do walki!
Krok 2:
Wytnij bułkę.
Krok 3:
Rozbij jedno jajko do miski i wstrząśnij łyżką.
Krok 4:
Namocz bułkę w mleku.
Krok 5:
Następnie zanurz w jajku.
Krok 6:
Połóż na patelni rozgrzanej olejem i smaż z obu stron na złoty kolor.
Krok 7:
Połóż na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar oleju.
Krok 8:
Gotuj jajka w koszulce.
Krok 9:
Szpinak smażyć przez kilka minut na patelni na maśle, ułożyć na bułce.
Krok 10:
Na szpinaku-pokrojony w plastry łosoś, pieprz.
Krok 11:
Ułóż jajka w koszulce na wierzchu.
Krok 12:
Finita! smacznego!
podawaj to danie z sosem holenderskim (opcjonalnie).
przygotowanie sosu holenderskiego nie jest trudne. W rondlu należy wymieszać 4 żółtka i łyżkę soku z cytryny, umieścić w łaźni wodnej. Ważne: gorąca woda nie powinna dotykać dna miski! Dodaj 120 g masła w trzech dawkach, za każdym razem czekając na rozpuszczenie i dokładnie mieszając z mieszanką cytrynowo-jajeczną. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij go z ognia, dodaj sól i pieprz.
aby sos był jeszcze bardziej delikatny i kremowy, możesz go ugotować nieco inaczej. W łaźni wodnej ubij żółtka sokiem z cytryny trzepaczką lub mikserem, aż będą puszyste. Nie przestając ubijać, wlej wstępnie stopione i schłodzone masło do temperatury pokojowej cienkim strumieniem. Ubijaj, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem i jeszcze raz ubić.
natychmiast podawaj sos holenderski!
przygotowanie sosu holenderskiego nie jest trudne. W rondlu należy wymieszać 4 żółtka i łyżkę soku z cytryny, umieścić w łaźni wodnej. Ważne: gorąca woda nie powinna dotykać dna miski! Dodaj 120 g masła w trzech dawkach, za każdym razem czekając na rozpuszczenie i dokładnie mieszając z mieszanką cytrynowo-jajeczną. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij go z ognia, dodaj sól i pieprz.
aby sos był jeszcze bardziej delikatny i kremowy, możesz go ugotować nieco inaczej. W łaźni wodnej ubij żółtka sokiem z cytryny trzepaczką lub mikserem, aż będą puszyste. Nie przestając ubijać, wlej wstępnie stopione i schłodzone masło do temperatury pokojowej cienkim strumieniem. Ubijaj, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem i jeszcze raz ubić.
natychmiast podawaj sos holenderski!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal/100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal/100g
- Bułka - 242 kcal/100g