kotlety perłowe z mięsem
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
gotuj jęczmień do miękkości (sól wody). Wymieszaj kurczaka (lub inne mięso mielone) z gotowanym jęczmieniem perłowym (wodę z niego należy spuścić). Posiekaj cebulę (możesz wziąć zieloną), wyciśnij czosnek z wyciskarki do czosnku, dodaj wszystko do mięsa mielonego. Sól, pieprz, wymieszaj.
mokrymi rękami uformuj kotlety, zwiń bułkę tartą i smaż w oleju roślinnym, aż będą miękkie po obu stronach.
w razie potrzeby kotlety można polać sosem i dusić pod przykryciem gotowe kotlety przez 10-15 minut.
sos przygotowuje się w ten sposób: wymieszaj musztardę, śmietanę i wodę. Wlać powstałą mieszankę kotletów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g