kotlety perłowe z mięsem

te kotlety jęczmienne smakują lepiej niż myślisz. Spróbuj, nie pożałujesz! Można zrobić z sosem, można bez
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 61 % 28 g
221 kcal
IG: 90 / 0 / 10

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

gotuj jęczmień do miękkości (sól wody). Wymieszaj kurczaka (lub inne mięso mielone) z gotowanym jęczmieniem perłowym (wodę z niego należy spuścić). Posiekaj cebulę (możesz wziąć zieloną), wyciśnij czosnek z wyciskarki do czosnku, dodaj wszystko do mięsa mielonego. Sól, pieprz, wymieszaj.
mokrymi rękami uformuj kotlety, zwiń bułkę tartą i smaż w oleju roślinnym, aż będą miękkie po obu stronach.
w razie potrzeby kotlety można polać sosem i dusić pod przykryciem gotowe kotlety przez 10-15 minut.
sos przygotowuje się w ten sposób: wymieszaj musztardę, śmietanę i wodę. Wlać powstałą mieszankę kotletów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy