turecka zupa z soczewicy

aromatyczna, pikantna i pyszna zupa-pozdrowienia ze słonecznej Turcji! Ta zupa jest przygotowywana przez różne gospodynie domowe z pewnymi różnicami. Ktoś wkłada do niego cebulę, marchewkę lub ziemniaki lub wszystko razem, ktoś dodaje mąkę do zupy, aby uzyskać gęstość. Ale to już nasze lokalne fantazje. Przepis, który oferuję, został znaleziony przeze mnie w Internecie. Została ułożona przez kobietę, która wyszła za mąż za Turka, a teściowa mieszkająca w Turcji nauczyła ją gotować tę zupę. Z przyjemnością dzielę się z Wami tym wspaniałym przepisem. Zupa jest bardzo smaczna, aromatyczna, przyjemna. Bardzo dobrze komponuje się z grzankami z serem i czosnkiem. Jeśli wyeliminujesz masło ze składników, zastępując je warzywami i obejdziesz się bez grzanek serowych, zupa przyda się w dni postu. Spróbuj go ugotować!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 5 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 43 % 10 g
129 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do przygotowania Tureckiej zupy z soczewicy-puree. Pomidory, cytryna umyta. Soczewica jest dokładnie myta w siedmiu wodach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz pomidory i posiekaj je.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni z grubym dnem włóż masło i olej roślinny, rozpuść masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekane pomidory lub pastę pomidorową i smaż przez 2-3 minuty, mieszając szpatułką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wsyp soczewicę do zupy i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż będzie jaśniejsza.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej całą wodę do rondla, pozwól mu się zagotować. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy soczewica gotuje się prawie do stanu puree, sól i pieprz. Smakujemy, w razie potrzeby dodajemy sól i pieprz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj miętę, bazylię, oregano do zupy i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas gotowania zupy przygotowujemy produkty na grzanki. Lepiej drobno posiekać czosnek, a nie wycisnąć go przez prasę. Zetrzyj ser.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smażyć grzanki na suchej, gorącej patelni lub na oleju roślinnym, można na oliwie z oliwek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp jeszcze gorące grzanki czosnkiem z jednej strony.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp startym serem i wyślij ponownie na patelnię, przykryj pokrywką i trzymaj grzanki na małym ogniu, aż ser się stopi.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Bierzemy kolejny garnek, kładziemy na nim sito i przecieramy przez niego zupę. Nie zaleca się ubijania tej zupy blenderem, ponieważ pojawia się niepotrzebna piana.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj turecką zupę z soczewicy z klinem lub dwoma cytrynami. Sok z cytryny należy wycisnąć do zupy tuż przed podaniem. Możesz podać grzanki z serem i czosnkiem do zupy, ale jest to opcjonalne. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb "Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal/100g

Podobne przepisy