skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do przygotowania Tureckiej zupy z soczewicy-puree. Pomidory, cytryna umyta. Soczewica jest dokładnie myta w siedmiu wodach.
Krok 2:
Obierz pomidory i posiekaj je.
Krok 3:
Na patelni z grubym dnem włóż masło i olej roślinny, rozpuść masło.
Krok 4:
Dodaj posiekane pomidory lub pastę pomidorową i smaż przez 2-3 minuty, mieszając szpatułką.
Krok 5:
Wsyp soczewicę do zupy i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż będzie jaśniejsza.
Krok 6:
Wlej całą wodę do rondla, pozwól mu się zagotować. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu.
Krok 7:
Gdy soczewica gotuje się prawie do stanu puree, sól i pieprz. Smakujemy, w razie potrzeby dodajemy sól i pieprz.
Krok 8:
Dodaj miętę, bazylię, oregano do zupy i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
Krok 9:
Podczas gotowania zupy przygotowujemy produkty na grzanki. Lepiej drobno posiekać czosnek, a nie wycisnąć go przez prasę. Zetrzyj ser.
Krok 10:
Smażyć grzanki na suchej, gorącej patelni lub na oleju roślinnym, można na oliwie z oliwek.
Krok 11:
Posyp jeszcze gorące grzanki czosnkiem z jednej strony.
Krok 12:
Posyp startym serem i wyślij ponownie na patelnię, przykryj pokrywką i trzymaj grzanki na małym ogniu, aż ser się stopi.
Krok 13:
Bierzemy kolejny garnek, kładziemy na nim sito i przecieramy przez niego zupę. Nie zaleca się ubijania tej zupy blenderem, ponieważ pojawia się niepotrzebna piana.
Krok 14:
Podawaj turecką zupę z soczewicy z klinem lub dwoma cytrynami. Sok z cytryny należy wycisnąć do zupy tuż przed podaniem. Możesz podać grzanki z serem i czosnkiem do zupy, ale jest to opcjonalne. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb "Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Czerwona soczewica - 314 kcal/100g