kotlety jajeczne

te wspaniałe kotlety jajeczne rozjaśnią twoje menu! Można by nazwać ten przepis naleśnikami, ale kotlety jakoś bardziej pasują, jak dla mnie. :)
lenaiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 32 % 8 g
97 kcal
IG: 22 / 56 / 22

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min
ugotuj jajka na twardo i zetrzyj na grubej tarce. Drobno posiekaj zieloną cebulę (5 sztuk) i koperek. Wymieszaj warzywa z jajkami, dodaj mąkę, semolinę, śmietanę (możesz wziąć mleko lub wodę zamiast śmietany), sól. Wymieszaj wszystko i dociśnij masę łyżką.
formujemy kotlety z masy jajecznej, nie zapomnij umyć rąk. Smażyć kotlety w oleju roślinnym na złoty kolor z obu stron. Podajemy je do porannej herbaty ze śmietaną. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy