skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotuj podroby z kurczaka (gotuję serca z żołądkami – 90 minut, wątroba – 50 minut). 15 minut przed gotowaniem włóż do każdej patelni 1-2 liście laurowe, 7-10 groszków czarnego pieprzu i szczyptę soli. Schłodzić gotowe podroby w bulionie.
Krok 2:
Półtorej godziny przed złożeniem sałatki ugotuj pozostałe składniki-ziemniaki, pieczarki i jajka (na twardo). Pieczarki gotuję w osolonej szczypcie soli z 10-15 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (lub grubym plasterkiem cytryny) przez 10-15 minut (w zależności od wielkości grzybów).
Krok 3:
Zacznij składać sałatkę: wyciśnij pieczarki porcjami z nadmiaru płynu i pokrój małe-na pół, większe-na 4 części, włóż do miski.
Krok 4:
Odcedź wywar z podrobów i pokrój je na 3-4 części (usuwając nadmiar tłuszczu i żyły serca z serc oraz półprzezroczystą tkankę podobną do chrząstki w żołądkach i przewody żółciowe w wątrobie (aby sałatka była szczególnie delikatna).
Krok 5:
Jajka obrać ze skorupek, pokroić w średnie kostki, włożyć do miski do już pokrojonych składników.
Krok 6:
Obierz pikle, pokrój w średnią kostkę, wyciśnij i włóż do miski na warzywa i podroby.
Krok 7:
Ugotowane ziemniaki obierz nożem, wycinając miejsca zepsucia(jeśli są), pokrój w duże kostki, włóż do miski.
Krok 8:
Zalej wszystkie składniki majonezem, wymieszaj, w razie potrzeby dopraw solą do smaku, a następnie włóż do salaterki, udekoruj pozostałym jajkiem (Opcjonalnie) i świeżą natką pietruszki lub koperkiem. I podawaj do stołu.
Krok 9:
Finita!Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Serce z kurczaka - 159 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Żołądki z kurczaka - 114 kcal/100g