Sałatka z podrobów z kurczaka z piklami

prosta sałatka na zabawny rodzinny obiad. Łatwe I Proste!Szybko i łatwo!Jednak - jak zawsze!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 23 % 5 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj podroby z kurczaka (gotuję serca z żołądkami – 90 minut, wątroba – 50 minut). 15 minut przed gotowaniem włóż do każdej patelni 1-2 liście laurowe, 7-10 groszków czarnego pieprzu i szczyptę soli. Schłodzić gotowe podroby w bulionie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Półtorej godziny przed złożeniem sałatki ugotuj pozostałe składniki-ziemniaki, pieczarki i jajka (na twardo). Pieczarki gotuję w osolonej szczypcie soli z 10-15 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (lub grubym plasterkiem cytryny) przez 10-15 minut (w zależności od wielkości grzybów).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zacznij składać sałatkę: wyciśnij pieczarki porcjami z nadmiaru płynu i pokrój małe-na pół, większe-na 4 części, włóż do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedź wywar z podrobów i pokrój je na 3-4 części (usuwając nadmiar tłuszczu i żyły serca z serc oraz półprzezroczystą tkankę podobną do chrząstki w żołądkach i przewody żółciowe w wątrobie (aby sałatka była szczególnie delikatna).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka obrać ze skorupek, pokroić w średnie kostki, włożyć do miski do już pokrojonych składników.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz pikle, pokrój w średnią kostkę, wyciśnij i włóż do miski na warzywa i podroby.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugotowane ziemniaki obierz nożem, wycinając miejsca zepsucia(jeśli są), pokrój w duże kostki, włóż do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zalej wszystkie składniki majonezem, wymieszaj, w razie potrzeby dopraw solą do smaku, a następnie włóż do salaterki, udekoruj pozostałym jajkiem (Opcjonalnie) i świeżą natką pietruszki lub koperkiem. I podawaj do stołu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Finita!Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Serce z kurczaka - 159   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Żołądki z kurczaka - 114   kcal/100g

Podobne przepisy