jajka faszerowane szprotem

prosta, szybka i smaczna, jedna z opcji faszerowanych jajek. Mój mąż niechętnie je ryby w jakiejkolwiek formie, ale ponieważ uwielbia jajka na twardo, pojawił się pomysł połączenia tych dwóch produktów
KettyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 11 g
tłuszcze 57 % 16 g
węglowodany 4 % 1 g
164 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj jajka. Oczyść szprot z jelit, głowy, grzbietu i górnej płetwy (szprot można łatwo wyczyścić)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obieramy jajka ze skorupy, kroimy na pół i delikatnie wyciągamy żółtko (nie uszkadzając białka)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filety szprotowe kroimy na kwadraty

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I dodaj do żółtek

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj majonez, zioła i przyprawy. Mieszać. Mielimy żółtka na gładką masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kto ma blender, mikser i inne urządzenia kuchenne-łatwiej, smak nadzienia będzie jeszcze bogatszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nadziewamy nasze białko i przekąska jest gotowa

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szprot Bałtycki - 137   kcal/100g
  • Szprot wędzony na gorąco - 162   kcal/100g
  • Szprot kaspijski - 191   kcal/100g
  • Szprot pikantnego solenia - 154   kcal/100g
  • Szprot słony - 137   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy