jajka faszerowane szprotem
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotuj jajka. Oczyść szprot z jelit, głowy, grzbietu i górnej płetwy (szprot można łatwo wyczyścić)
Krok 2:
Obieramy jajka ze skorupy, kroimy na pół i delikatnie wyciągamy żółtko (nie uszkadzając białka)
Krok 3:
Filety szprotowe kroimy na kwadraty
Krok 4:
I dodaj do żółtek
Krok 5:
Dodaj majonez, zioła i przyprawy. Mieszać. Mielimy żółtka na gładką masę.
Krok 6:
Kto ma blender, mikser i inne urządzenia kuchenne-łatwiej, smak nadzienia będzie jeszcze bogatszy.
Krok 7:
Nadziewamy nasze białko i przekąska jest gotowa
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szprot Bałtycki - 137 kcal/100g
- Szprot wędzony na gorąco - 162 kcal/100g
- Szprot kaspijski - 191 kcal/100g
- Szprot pikantnego solenia - 154 kcal/100g
- Szprot słony - 137 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g