Sałatka z buraków quinoa i bulgur
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ugotuj buraki, pokrój w drobną kostkę.
Krok 2:
Drobno posiekaj czosnek. Drobno posiekaj cebulę. Dodaj do buraków.
Krok 3:
Ugotuj komosę ryżową i bulgur. Gotuję w jednym rondlu, ponieważ te płatki gotują się przez ten sam czas-15 minut). Dodaj kaszę do buraków.
Krok 4:
Wymieszaj olej, ocet, musztardę i sól w osobnej misce. Dopraw sałatkę tym sosem i raczej ciesz się nim))
Wskazówka: radzę nie gotować buraków, ale piec w piekarniku, wtedy okazuje się znacznie bardziej soczysty i aromatyczny! Pieczę w ten sposób: umyte i suche buraki zawijam w folię. Przebijam kilka otworów w folii, aby powietrze mogło uciec. Piec w 200 g-2 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g
- Komosa ryżowa - 368 kcal/100g