Sałatka z buraków quinoa i bulgur

pyszna bezmięsna sałatka z buraków, komosy ryżowej i bulguru-objadanie się! Wielki Post to czas nie tylko surowych ograniczeń, ale także ciekawych odkryć kulinarnych! Zupełnie przypadkowo wymyśliłem taką oryginalną i bardzo przydatną sałatkę w wolnym czasie,która przypadła do gustu, została zapamiętana i została włączona do menu domowego i roboczego! Łatwe I Proste!Szybko I Smacznie!Jednak - jak zawsze!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 34 % 12 g
węglowodany 54 % 19 g
203 kcal
IG: 70 / 0 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ugotuj buraki, pokrój w drobną kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj czosnek. Drobno posiekaj cebulę. Dodaj do buraków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj komosę ryżową i bulgur. Gotuję w jednym rondlu, ponieważ te płatki gotują się przez ten sam czas-15 minut). Dodaj kaszę do buraków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj olej, ocet, musztardę i sól w osobnej misce. Dopraw sałatkę tym sosem i raczej ciesz się nim))

Wskazówka: radzę nie gotować buraków, ale piec w piekarniku, wtedy okazuje się znacznie bardziej soczysty i aromatyczny! Pieczę w ten sposób: umyte i suche buraki zawijam w folię. Przebijam kilka otworów w folii, aby powietrze mogło uciec. Piec w 200 g-2 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Komosa ryżowa - 368   kcal/100g

Podobne przepisy