Sałatka z bakłażana i ciecierzycy

Jeśli jeszcze nie próbowałeś tego pysznego, spróbuj! Łatwe I Proste!Szybko I Smacznie!Jednak - jak zawsze!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 41 % 14 g
węglowodany 47 % 16 g
213 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 4 h 30 min
namocz ciecierzycę przez jeden dzień w garnku z zimną wodą. Następnego dnia zmień wodę i gotuj ciecierzycę do miękkości, około 1,5 godziny. wrzuć do durszlaka, włóż gotową ciecierzycę do miski i ostudź.

pokrój bakłażana w kostkę 2 x 2 cm, smaż na średnim ogniu na patelni na oleju, aż do zrumienienia ze wszystkich stron, 5-7 min.

do dressingu posiekaj kolendrę, natkę pietruszki i czosnek, wymieszaj w misce z sokiem z cytryny, octem, olejem, solą i przyprawami.

dokładnie wymieszaj bakłażany z ciecierzycą i dressingiem, wstaw do lodówki na 2 h. sałatkę podawaj na zimno.

finita!Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal / 100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy