Sałatka z bakłażana i ciecierzycy
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
namocz ciecierzycę przez jeden dzień w garnku z zimną wodą. Następnego dnia zmień wodę i gotuj ciecierzycę do miękkości, około 1,5 godziny. wrzuć do durszlaka, włóż gotową ciecierzycę do miski i ostudź.
pokrój bakłażana w kostkę 2 x 2 cm, smaż na średnim ogniu na patelni na oleju, aż do zrumienienia ze wszystkich stron, 5-7 min.
do dressingu posiekaj kolendrę, natkę pietruszki i czosnek, wymieszaj w misce z sokiem z cytryny, octem, olejem, solą i przyprawami.
dokładnie wymieszaj bakłażany z ciecierzycą i dressingiem, wstaw do lodówki na 2 h. sałatkę podawaj na zimno.
finita!Smacznego!
pokrój bakłażana w kostkę 2 x 2 cm, smaż na średnim ogniu na patelni na oleju, aż do zrumienienia ze wszystkich stron, 5-7 min.
do dressingu posiekaj kolendrę, natkę pietruszki i czosnek, wymieszaj w misce z sokiem z cytryny, octem, olejem, solą i przyprawami.
dokładnie wymieszaj bakłażany z ciecierzycą i dressingiem, wstaw do lodówki na 2 h. sałatkę podawaj na zimno.
finita!Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal / 100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g