skład / składniki
metoda gotowania
mandarynki opłucz i obierz, usuń białe smugi. Podziel każdą mandarynkę na kliny i pokrój na małe kawałki. Zetrzyj skórkę, a następnie włóż ją i kawałki mandarynek do głębokiej emaliowanej patelni. Zalej Składniki 1 szklanką wody, zamknij pokrywkę i podpal.
gotuj przez 40 minut na małym ogniu. Po 30 minutach gotowania dodaj cukier, wanilię i cynamon do smaku do pojemnika, przytrzymaj przez kolejne 10 minut i pozwól zawartości ostygnąć. Schłodzoną masę należy zmielić blenderem na masę puree, część masy można pozostawić na kawałki, więc wygląda bardzo pięknie. Gotuj po ugotowaniu przez kolejne 2-3 minuty, wlej dżem do słoików, zamknij pokrywkami. Schłodzić, pięknie zapakować, ozdobić suszonymi kwiatami lub w inny sposób. Wszystko, możesz dać!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g