pyszny dżem mandarynkowy z wanilią i cynamonem

pachnący, świąteczny, pyszny, piękny dżem! Bardzo lubię gotować i dawać kulinarne prezenty znajomym i rodzinie na Nowy Rok i Boże Narodzenie, taka jest moja tradycja! Każdego roku wymyślam coś nowego, aby zadowolić przyjaciół i rodzinę, w tym roku postanowiłem przygotować prezenty na przyszłość i zdecydowałem się na dżem mandarynkowy, tak niezwykły dla naszych rosyjskich szerokości geograficznych)
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 40 g
160 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

mandarynki opłucz i obierz, usuń białe smugi. Podziel każdą mandarynkę na kliny i pokrój na małe kawałki. Zetrzyj skórkę, a następnie włóż ją i kawałki mandarynek do głębokiej emaliowanej patelni. Zalej Składniki 1 szklanką wody, zamknij pokrywkę i podpal.

gotuj przez 40 minut na małym ogniu. Po 30 minutach gotowania dodaj cukier, wanilię i cynamon do smaku do pojemnika, przytrzymaj przez kolejne 10 minut i pozwól zawartości ostygnąć. Schłodzoną masę należy zmielić blenderem na masę puree, część masy można pozostawić na kawałki, więc wygląda bardzo pięknie. Gotuj po ugotowaniu przez kolejne 2-3 minuty, wlej dżem do słoików, zamknij pokrywkami. Schłodzić, pięknie zapakować, ozdobić suszonymi kwiatami lub w inny sposób. Wszystko, możesz dać!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy