skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek wlej śmietanę do rondla i zagotuj, ale nie gotuj. Wymieszaj żółtka z cukrem pudrem.
Krok 2:
W razie potrzeby możesz zwiększyć lub zmniejszyć ilość cukru pudru, przy tej ilości lody są dość słodkie.
Krok 3:
Gdy śmietana się zagotuje, wlej ją do żółtek cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Wlej ostrożnie, aby żółtka się nie zwijały. Część śmietany (około 80-100 ml) pozostaje.
Krok 4:
Zmiel miętę. Wlej miętę i zieloną herbatę do pozostałej śmietany, Daj 5 minut parzenia.
Krok 5:
W międzyczasie gotujemy krem, wysyłamy go do kuchenki mikrofalowej na 3 minuty, wyjmujemy miskę co 30 sekund, mieszamy krem i sprawdzamy gęstość. Upewnij się, że mieszanina się nie zwija! W tym przypadku lepiej jest niedoświetlić! Jeśli nie ma kuchenki mikrofalowej, gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając.
Krok 6:
Krem z miętą i zieloną herbatą, podgrzewaj przez kilka minut na średnim ogniu, aby mięta w pełni oddała swój smak. Filtruj aromatyczną śmietanę do gotowej śmietany, wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 7:
Schłodzoną mieszaninę wlewa się do pojemnika do zamrażania i wysyła do zamrażarki, aż całkowicie stwardnieje, przez pierwszą godzinę, a najlepiej dwie, wyjmujemy co 20 minut i intensywnie mieszamy.
Krok 8:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Zielona herbata - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g