lody miętowe

Ciesz się delikatnym kremowym smakiem i miętowym smakiem! Wiem, że nie jest to jeszcze sezon na lody, ale bardzo go kocham i jestem gotowa jeść zarówno zimą, jak i latem. Te lody przekonały mnie nie tylko smakiem, ale także aromatem. Mam nadzieję, że ci się spodoba!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 34 % 16 g
węglowodany 60 % 28 g
319 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek wlej śmietanę do rondla i zagotuj, ale nie gotuj. Wymieszaj żółtka z cukrem pudrem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W razie potrzeby możesz zwiększyć lub zmniejszyć ilość cukru pudru, przy tej ilości lody są dość słodkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy śmietana się zagotuje, wlej ją do żółtek cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Wlej ostrożnie, aby żółtka się nie zwijały. Część śmietany (około 80-100 ml) pozostaje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel miętę. Wlej miętę i zieloną herbatę do pozostałej śmietany, Daj 5 minut parzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie gotujemy krem, wysyłamy go do kuchenki mikrofalowej na 3 minuty, wyjmujemy miskę co 30 sekund, mieszamy krem i sprawdzamy gęstość. Upewnij się, że mieszanina się nie zwija! W tym przypadku lepiej jest niedoświetlić! Jeśli nie ma kuchenki mikrofalowej, gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Krem z miętą i zieloną herbatą, podgrzewaj przez kilka minut na średnim ogniu, aby mięta w pełni oddała swój smak. Filtruj aromatyczną śmietanę do gotowej śmietany, wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzoną mieszaninę wlewa się do pojemnika do zamrażania i wysyła do zamrażarki, aż całkowicie stwardnieje, przez pierwszą godzinę, a najlepiej dwie, wyjmujemy co 20 minut i intensywnie mieszamy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Zielona herbata - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy