skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jajka ugotować i schłodzić. Oczyść szprot, usuwając wnętrzności i głowy.
Krok 2:
Następnie musisz usunąć grzbiet, starając się zachować tuszę ryby tak nienaruszoną, jak to możliwe.
Krok 3:
Krakersy zmielić w młynku do kawy.
Krok 4:
Drobno posiekaj warzywa.
Krok 5:
W pojemniku wymieszaj śmietanę i chrzan.
Krok 6:
Dodaj bułkę tartą i czarny pieprz.
Krok 7:
Dodaj posiekane warzywa i wymieszaj.
Krok 8:
Połóż 1/2 łyżeczki nadzienia na szerokiej krawędzi fileta szprota.
Krok 9:
Zwiń rybę w kształt bułki, aby nadzienie znalazło się w środku.
Krok 10:
Obierz jajka i pokrój na połówki.
Krok 11:
Ostrożnie wyjmij żółtka, wymieszaj je ze śmietaną, drobno posiekanym koperkiem, pieprzem i solą, rozgnieć widelcem do uzyskania gładkości.
Krok 12:
Wypełnij połówki białek powstałą masą, mocno ubij nadzienie palcem.
Krok 13:
Połóż rolkę szprota na krawędzi nadziewanego jajka, udekoruj ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal / 100g
- Szprot Bałtycki - 137 kcal/100g
- Szprot wędzony na gorąco - 162 kcal/100g
- Szprot kaspijski - 191 kcal/100g
- Szprot pikantnego solenia - 154 kcal/100g
- Szprot słony - 137 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g