faszerowane jajka z roladkami z małosolnego szprota

oryginalna przekąska, która podbije serca Twoich gości! Roladki z lekko solonego szprota z pikantnym nadzieniem i faszerowanymi jajkami! Ogólnie rzecz biorąc, są to dwie oddzielne proste przekąski, które łączą się ze sobą dość dobrze, dzięki czemu można je podawać jako jedno danie.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jajka ugotować i schłodzić. Oczyść szprot, usuwając wnętrzności i głowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie musisz usunąć grzbiet, starając się zachować tuszę ryby tak nienaruszoną, jak to możliwe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Krakersy zmielić w młynku do kawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W pojemniku wymieszaj śmietanę i chrzan.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj bułkę tartą i czarny pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekane warzywa i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż 1/2 łyżeczki nadzienia na szerokiej krawędzi fileta szprota.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwiń rybę w kształt bułki, aby nadzienie znalazło się w środku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obierz jajka i pokrój na połówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrożnie wyjmij żółtka, wymieszaj je ze śmietaną, drobno posiekanym koperkiem, pieprzem i solą, rozgnieć widelcem do uzyskania gładkości.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wypełnij połówki białek powstałą masą, mocno ubij nadzienie palcem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż rolkę szprota na krawędzi nadziewanego jajka, udekoruj ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal / 100g
  • Szprot Bałtycki - 137   kcal/100g
  • Szprot wędzony na gorąco - 162   kcal/100g
  • Szprot kaspijski - 191   kcal/100g
  • Szprot pikantnego solenia - 154   kcal/100g
  • Szprot słony - 137   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy