śmietana kefirowa
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
więc uzbrój się w durszlak i głęboką miskę (patelnię) o odpowiedniej średnicy. Wyłóż durszlak gazą w 6 warstwach, połóż na misce.
wlej kefir do durszlaka i włóż całą konstrukcję do lodówki.
po 8 godzinach wyjmij durszlak. Przenieś powstałą śmietanę do czystego i suchego słoika(i możesz zrobić ciasto z serwatki, którą znajdziesz w misce).
udanych eksperymentów i dobrego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g