śmietana kefirowa

przygotuj pyszną domową śmietanę! To bardzo proste! Przepis dla tych, którzy lubią eksperymentować. Ten eksperyment na pewno się powiedzie, zapewniam cię. I polega na przygotowaniu kwaśnej śmietany w domu z kefiru. Wszystko jest bardzo, bardzo proste, najważniejsze jest, aby wziąć grubszy i gorszy kefir.
KokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 50 % 4 g
38 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h 10 min

więc uzbrój się w durszlak i głęboką miskę (patelnię) o odpowiedniej średnicy. Wyłóż durszlak gazą w 6 warstwach, połóż na misce.

wlej kefir do durszlaka i włóż całą konstrukcję do lodówki.

po 8 godzinach wyjmij durszlak. Przenieś powstałą śmietanę do czystego i suchego słoika(i możesz zrobić ciasto z serwatki, którą znajdziesz w misce).

udanych eksperymentów i dobrego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g

Podobne przepisy