skład / składniki
gotowanie krok po kroku
uwielbiam robić kremową zupę z brokułów. To jedzenie jest delikatne i smaczne, o ciekawym jasnozielonym kolorze ze względu na kapustę. Najważniejsze w jego przepisie jest dokładne zmielenie warzyw, zamieniając je w puree, aby uzyskać krem z zupy. Aby to zrobić, potrzebujesz blendera. Oczywiście możesz po prostu drobno posiekać kapustę lub przejść przez maszynę do mięsa, ale to już nie będzie to samo. Weź więc średnią cebulę i ziemniaki, obierz je i pokrój w drobną kostkę. Weź patelnię, wlej oliwę lub olej słonecznikowy na dno, włóż pokrojone warzywa i smaż je przez 3 minuty. Następnie dodaj rozmrożoną kapustę, wlej rozgrzany bulion warzywny i gotuj przez 30 minut. A teraz najważniejsza rzecz: zamień zupę w puree, mieląc ją w blenderze. Wlej zupę z powrotem do garnka, dodaj świeżą śmietanę, dopraw solą i mielonym pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć i wlać do talerzy. Na wierzch udekoruj śmietaną i natką pietruszki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g