marynata z ryżem wegetariańska

świetne pierwsze danie! Pyszne i świeże! Polecamy! Rassolnik to danie kuchni rosyjskiej, którego podstawą są ogórki kiszone, różne korzenie i ogórek solankowy. W obecnych marynatach zwyczajowo dodaje się, oprócz ogórków, różne rośliny okopowe, a także zboża (perła, ryż, gryka). Zwracamy uwagę na przepis na marynatę z ryżem, który pochodzi z kuchni ludowej.
tania•oxeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 71 % 5 g
32 kcal
IG: 80 / 20 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

pokrój marchewki, korzeń selera i cebulę w małe kostki, a ziemniaki w kostkę. Następnie pokrój ogórki na małe kostki i pozostaw na patelni w niewielkiej ilości wody do połowy ugotowanej.

ryż należy gotować prawie do miękkości. Wszystkie warzywa z wyjątkiem ogórków powinny być smażone. Zagotuj bulion warzywny i dodaj do niego ziemniaki. Gdy tylko zauważysz, że ziemniaki są prawie gotowe, dodaj ugotowany ryż, liść laurowy, warzywa i gotuj składniki, aż będą ugotowane.

pod koniec gotowania pozostaje dodać ogórki do zupy (wraz z wodą, w której były duszone) i sól według własnych upodobań. Jedzenie jest gotowe do spożycia!
podawaj marynatę z ryżem do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy