cytrynowy krem do ciast

wspaniała pyszna dekoracja ciasta. Ciasta i ciasta z kremem to najsmaczniejsze jedzenie na świecie. I nawet tylko krem bez ciasta, również dobry deser. Można go posmarować ciasteczkami, dodać do lodów lub po prostu zjeść łyżkami. Wymyślono wiele różnych słodkich kremów, a ja oferuję kulinarny przepis na Francuski krem cytrynowy.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 68 % 27 g
207 kcal
IG: 26 / 0 / 74

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

w rondlu podgrzej mleko ze skórką z cytryny na bardzo małym ogniu, aż zacznie płynąć para. W międzyczasie ubij żółtka z cukrem, mąką i skrobią. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić, a mieszanina powinna być gładka. Bez grudek i ziaren.
po podgrzaniu mleka dodaj połowę do mieszanki jajecznej, ciągle ją ubijając. Gdy mleko równomiernie połączy się z jajkami, wlej je do gorącego mleka stojącego na kuchence. Wlewaj powoli, ciągle mieszając. Aż krem się ugotuje i będzie gęsty.
następnie zdejmij go z ognia, dodaj likier waniliowy i cytrynowy. I wysyłamy do ostygnięcia. Najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki, aby całkowicie ostygła.
to bardzo smaczny i aromatyczny krem, a do tego niskokaloryczny. Możesz dodać go do ciast budyniowych lub posmarować nim ciasto cytrynowe. Lub możesz po prostu podać na deser w miseczkach, dekorując każdą plasterkiem cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy