skład / składniki
metoda gotowania
w rondlu podgrzej mleko ze skórką z cytryny na bardzo małym ogniu, aż zacznie płynąć para. W międzyczasie ubij żółtka z cukrem, mąką i skrobią. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić, a mieszanina powinna być gładka. Bez grudek i ziaren.
po podgrzaniu mleka dodaj połowę do mieszanki jajecznej, ciągle ją ubijając. Gdy mleko równomiernie połączy się z jajkami, wlej je do gorącego mleka stojącego na kuchence. Wlewaj powoli, ciągle mieszając. Aż krem się ugotuje i będzie gęsty.
następnie zdejmij go z ognia, dodaj likier waniliowy i cytrynowy. I wysyłamy do ostygnięcia. Najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki, aby całkowicie ostygła.
to bardzo smaczny i aromatyczny krem, a do tego niskokaloryczny. Możesz dodać go do ciast budyniowych lub posmarować nim ciasto cytrynowe. Lub możesz po prostu podać na deser w miseczkach, dekorując każdą plasterkiem cytryny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g