skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Na początek musimy posortować i umyć proso pod bieżącą zimną wodą, a następnie namoczyć je przez co najmniej godzinę, aby gorycz zniknęła.
Krok 3:
Usuwamy wodę, w której została namoczona, wlewamy odpowiednią ilość świeżej wody zgodnie z przepisem i gotujemy przez piętnaście minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy woda wyparuje i zostanie częściowo wchłonięta przez proso, dodaj gorące mleko. Najlepiej dodać mleko dla niemowląt "Agusha" lub rozcieńczyć mleko w proszku dla tego wieku. Aby dziecko otrzymało wszystkie niezbędne witaminy i pierwiastki śladowe w owsiance.
Krok 4:
Gotuj owsiankę przez kolejne piętnaście minut. Następnie zdejmij z ognia i dopraw masłem.
Krok 5:
Jeśli dziecko nie żuje jeszcze zbyt dobrze, lepiej przetrzeć owsiankę przez sito lub przewinąć w blenderze. Taką owsiankę można urozmaicić startymi owocami-jabłkiem, gruszką lub bananem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g