obfita zupa z soczewicy z wieprzowiną, kiełbasą i korzeniami

soczewica nadaje zupie wyjątkowy smak i sytość, Obiad się powiedzie!
kleszczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 8 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 17 % 3 g
164 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

zupa z soczewicy to tylko bajka! Po prostu uwielbiam takie jedzenie. Przepisy kulinarne na takie zupy są zawsze bardzo proste. Zupa z soczewicy jest dość pożywna, ponieważ soczewica zawiera dużo białka. Jeśli nie wkładasz składników mięsnych do tej zupy, taka zupa jest odpowiednia dla wegetarian, ale jednocześnie pozostanie tak samo satysfakcjonująca.

umyj soczewicę. Wolę brać czerwoną soczewicę, ponieważ jest ona delikatniejsza i lepiej gotowana, a tym samym daje gęstość
drobno posiekaj cebulę, korzeń selera i korzeń pietruszki i smaż na patelni na złoty kolor.
pokrój mostek w kostkę, smaż trochę.
zanurz kiełbaski we wrzącej wodzie na kilka sekund, wyjmij, pokrój w plastry.
przygotuj bulion warzywny, zagotuj, dodaj do niego składniki w następującej kolejności: najpierw soczewicę, a następnie po ugotowaniu – smażoną cebulę, seler i pietruszkę. Dalej-mostek i kręgi kiełbas myśliwskich. Gotuj przez 20-25 minut na małym ogniu.
posiekaj natkę pietruszki i włóż do zupy 2 minuty przed ugotowaniem, Dodaj również czarną pachnącą paprykę, ocet winny, posiekane ząbki czosnku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g

Podobne przepisy