skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zupa z soczewicy to tylko bajka! Po prostu uwielbiam takie jedzenie. Przepisy kulinarne na takie zupy są zawsze bardzo proste. Zupa z soczewicy jest dość pożywna, ponieważ soczewica zawiera dużo białka. Jeśli nie wkładasz składników mięsnych do tej zupy, taka zupa jest odpowiednia dla wegetarian, ale jednocześnie pozostanie tak samo satysfakcjonująca.
umyj soczewicę. Wolę brać czerwoną soczewicę, ponieważ jest ona delikatniejsza i lepiej gotowana, a tym samym daje gęstość
drobno posiekaj cebulę, korzeń selera i korzeń pietruszki i smaż na patelni na złoty kolor.
pokrój mostek w kostkę, smaż trochę.
zanurz kiełbaski we wrzącej wodzie na kilka sekund, wyjmij, pokrój w plastry.
przygotuj bulion warzywny, zagotuj, dodaj do niego składniki w następującej kolejności: najpierw soczewicę, a następnie po ugotowaniu – smażoną cebulę, seler i pietruszkę. Dalej-mostek i kręgi kiełbas myśliwskich. Gotuj przez 20-25 minut na małym ogniu.
posiekaj natkę pietruszki i włóż do zupy 2 minuty przed ugotowaniem, Dodaj również czarną pachnącą paprykę, ocet winny, posiekane ząbki czosnku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g