Sałatka z wątróbki wołowej z pieczarkami

delikatna i delikatna sałatka jest dobra na świąteczny stół!
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 6 g
tłuszcze 59 % 16 g
węglowodany 19 % 5 g
185 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyszczamy wątrobę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotujemy 10 min.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj grzyby w osolonej wodzie

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój wątrobę na małe kawałki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podsmażamy z cebulą

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sałatka gotowa na smacznego!

przepis na tę obfitą i zdrową sałatkę z wątróbki wołowej znalazłem w jednym z czasopism w dziale przepisów kuchni francuskiej. Ugotowałem - i bardzo mi się podobało, zwłaszcza mężowi: bardzo lubi moje mięso! I jak przydatna jest wątroba dla naszego układu krążenia! Więc najpierw musimy przygotować wątrobę. Aby to zrobić, spłucz go w wodzie, usuń drogi żółciowe i zagotuj. Wątroba gotuje się przez krótki czas-około 5-7 minut. Następnie pokrój go na kawałki, dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku. Cebulę należy pokroić w pierścienie lub kostki - jak wolisz - i smażyć w oleju. Gdy nabierze złotego koloru, dodaj do niego wątrobę i lekko ją usmaż. Pieczarki pokrój i gotuj przez 10 minut we wrzącej wodzie, następnie ostudź je i wyjmij do durszlaka, aby woda była szklana. W głębokim talerzu umieść wątrobę z cebulą i grzybami, dopraw majonezem. Udekoruj liśćmi pietruszki na wierzchu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy