skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przepis na tę obfitą i zdrową sałatkę z wątróbki wołowej znalazłem w jednym z czasopism w dziale przepisów kuchni francuskiej. Ugotowałem - i bardzo mi się podobało, zwłaszcza mężowi: bardzo lubi moje mięso! I jak przydatna jest wątroba dla naszego układu krążenia! Więc najpierw musimy przygotować wątrobę. Aby to zrobić, spłucz go w wodzie, usuń drogi żółciowe i zagotuj. Wątroba gotuje się przez krótki czas-około 5-7 minut. Następnie pokrój go na kawałki, dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku. Cebulę należy pokroić w pierścienie lub kostki - jak wolisz - i smażyć w oleju. Gdy nabierze złotego koloru, dodaj do niego wątrobę i lekko ją usmaż. Pieczarki pokrój i gotuj przez 10 minut we wrzącej wodzie, następnie ostudź je i wyjmij do durszlaka, aby woda była szklana. W głębokim talerzu umieść wątrobę z cebulą i grzybami, dopraw majonezem. Udekoruj liśćmi pietruszki na wierzchu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g