skład / składniki
metoda gotowania
uwielbiam robić różnorodne potrawy z kalmarów. Szczególnie udane są dla mnie sałatki. Niedawno dziewczyna zasugerowała przepis na sałatkę z kalmarów z grzybami i szynką. Okazało się, że jest to bardzo niezwykła i smaczna sałatka. Kałamarnice dokładnie spłukujemy, usuwamy cięciwy i pod bieżącą wodą usuwamy skórę. Następnie włóż je do osolonej wrzącej wody i gotuj przez 5 minut. Uważaj, aby kalmary się nie rozgotowały, w przeciwnym razie zamienią się w kawałek gumy. Pozwól kalmarom ostygnąć i pokrój je w paski. Świeże marchewki są dobrze umyte, obrane i wcierane na grubej tarce. Posiekaj głowę cebuli w paski. Przygotowane warzywa smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek do miękkości. Marynowane pieczarki i szynkę kroimy w paski. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, dodaj fasolę w puszkach bez płynu. Sałatka z kalmarów z grzybami i szynką jest gotowa. Przed podaniem doprawiamy sałatkę majonezem do smaku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g
- Pieczarki w puszkach - 12 kcal/100g