skład / składniki
metoda gotowania
gotuj języki wieprzowe w osolonej wodzie. Usuń (jeśli to możliwe) skórę i odetnij korzenie. Wszystko to można oddać kotu. Drobno posiekaj obrany język w paski. W ten sam sposób kroimy szynkę. Cebulę kroimy w cienkie półpierścienie i podsmażamy w oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta. Pokrój pieczarki na talerze i dodaj do patelni, gdzie cebula jest już gotowa. Pieczarki lekko podsmażamy z cebulą. Gdy tylko ciemnieją, są gotowe. Do tego czasu cebula również lekko się usmażyła. Sól to wszystko do smaku.
rozłóż wymieszane języki z szynką na talerzu, połóż na nich równomierną warstwę grzybów z cebulą, a następnie przykryj majonezem. Na wierzchu można posypać posiekaną natką pietruszki i koperkiem lub po prostu udekorować gałązkami. Możesz także ozdobić tę sałatkę kaprysem damskim plasterkami pomidora lub kubkami gotowanej marchewki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Język cielęcy - 160 kcal/100g
- Język wołowy - 146 kcal/100g
- Język wieprzowy - 300 kcal/100g
- Kiełbasa językowa - 215 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g