skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw musisz ugotować małże, obrać i pokroić na kawałki. Następnie włóż małże do lodówki na 20-30 minut.
W międzyczasie weź jabłka, umyj je i obierz. Następnie pokrój i ostrożnie usuń rdzenie z nasionami. Pokrój jabłka na plasterki i zetrzyj je na tarce do miski.
jeśli masz całe orzechy włoskie, obierz je i drobno posiekaj ich jądra nożem. Posiekane ziarna orzechów włoskich wkładamy do miski na mus jabłkowy.
następnie dodajemy tam małże, które już wystarczająco ostygły i zielony groszek. Cebulę kroimy w półkole i również wkładamy do sałatki.
następnie sól, pieprz i zalej naszą sałatkę majonezem. Wszystko dobrze wymieszaj i posiekaj natkę pietruszki. Równomiernie posyp pietruszkę sałatką.
to wszystko, sałatka z małży jest gotowa, możesz ją podać. Najważniejsze jest, aby jakoś się powstrzymać i nie jeść go samodzielnie w drodze od kuchni do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g