pieczona wołowina na patelni
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Wymieszaj sól, cukier i mielony czarny pieprz.
Krok 3:
Umyj wołowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 5:
Na patelni rozgrzać olej roślinny, ułożyć wołowinę i posypać mieszanką soli, cukru i pieprzu, wymieszać.
Krok 6:
Smażyć na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut. Cukier powinien zacząć karmelizować.
Krok 7:
Gdy wołowina się zarumieni, włóż cebulę na patelnię, wymieszaj. Smaż przez około 5 minut, aż cebula będzie półprzezroczysta.
Krok 8:
Wlej 100 ml gorącej wody.
Krok 9:
Zmniejsz ciepło do niskiego poziomu, przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso przez 30-35 minut, aż będzie miękkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g