skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Pomidory do takiego dania potrzebują gęstych i mięsistych, aby podczas smażenia nie zamieniły się w przecier pomidorowy. Możesz smażyć pomidory z czosnkiem nie tylko na oleju roślinnym, ale także jako zdrowsza opcja – na oliwie i śmietanie – okaże się bardziej aromatyczna, ale także bardziej kaloryczna.
Krok 2:
Umyj pomidory, pozwól wodzie spłynąć lub osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój pomidory na koła o grubości około jednego centymetra. Wlej olej roślinny na patelnię. Dobrze go podgrzej, rozłóż plastry pomidorów na rozgrzanym oleju. Zmniejszamy ogień do średniego, smażymy pomidory z jednej strony przez około dwie minuty, nie przykrywając patelni pokrywką, w przeciwnym razie pomidory wypuszczą sok i otrzymamy koncentrat pomidorowy.
Krok 3:
Podczas smażenia pomidorów ugotuj czosnek. Ząbki czosnku obieramy z folii i kroimy w cienkie plasterki, plasterki. Czosnek nada temu daniu apetyczny aromat i pikantny smak.
Krok 4:
Kręgi pomidorów delikatnie obracamy szpatułką na patelni. Powinny być trochę zarumienione po obu stronach.
Krok 5:
Dodaj ugotowany czosnek, sól i czarny pieprz do smaku. Warzywa trzymamy w ogniu przez kolejne 3-4 minuty, przez kilka minut patelnię można przykryć pokrywką, aby czosnek wypuścił sok i sprawił, że olej był bardziej aromatyczny.
Krok 6:
Ale nie trzymamy pokrywki na patelni przez długi czas, aby pomidory nie zaczęły się "pełzać". Delikatnie przesuwaj pomidory z czosnkiem na patelni, aby pomidory wchłonęły pachnący olej. Wyłącz ogień.
Krok 7:
Usuń pomidory z czosnkiem z patelni, rozłóż na talerzu, posyp drobno posiekanymi świeżymi ziołami na wierzchu naczynia. W razie potrzeby do tego dania można podać dowolny sos do smaku lub majonez, dodatek mięsny i świeży chleb. Takie danie jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, ale oczywiście pomidory z czosnkiem są bardziej aromatyczne, gdy są ciepłe. Smacznego!
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g