pomidory smażone na patelni z czosnkiem

Łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska warzywna! Smażone pomidory z czosnkiem to bardzo proste w przygotowaniu i składzie, ale jednocześnie smaczne danie, które może być nie tylko lekką przekąską, ale także świetną opcją na śniadanie lub kolację, dodatek do mięsa lub dodatek do przystawki.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 57 % 8 g
węglowodany 36 % 5 g
92 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Pomidory do takiego dania potrzebują gęstych i mięsistych, aby podczas smażenia nie zamieniły się w przecier pomidorowy. Możesz smażyć pomidory z czosnkiem nie tylko na oleju roślinnym, ale także jako zdrowsza opcja – na oliwie i śmietanie – okaże się bardziej aromatyczna, ale także bardziej kaloryczna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory, pozwól wodzie spłynąć lub osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój pomidory na koła o grubości około jednego centymetra. Wlej olej roślinny na patelnię. Dobrze go podgrzej, rozłóż plastry pomidorów na rozgrzanym oleju. Zmniejszamy ogień do średniego, smażymy pomidory z jednej strony przez około dwie minuty, nie przykrywając patelni pokrywką, w przeciwnym razie pomidory wypuszczą sok i otrzymamy koncentrat pomidorowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia pomidorów ugotuj czosnek. Ząbki czosnku obieramy z folii i kroimy w cienkie plasterki, plasterki. Czosnek nada temu daniu apetyczny aromat i pikantny smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kręgi pomidorów delikatnie obracamy szpatułką na patelni. Powinny być trochę zarumienione po obu stronach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ugotowany czosnek, sól i czarny pieprz do smaku. Warzywa trzymamy w ogniu przez kolejne 3-4 minuty, przez kilka minut patelnię można przykryć pokrywką, aby czosnek wypuścił sok i sprawił, że olej był bardziej aromatyczny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ale nie trzymamy pokrywki na patelni przez długi czas, aby pomidory nie zaczęły się "pełzać". Delikatnie przesuwaj pomidory z czosnkiem na patelni, aby pomidory wchłonęły pachnący olej. Wyłącz ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń pomidory z czosnkiem z patelni, rozłóż na talerzu, posyp drobno posiekanymi świeżymi ziołami na wierzchu naczynia. W razie potrzeby do tego dania można podać dowolny sos do smaku lub majonez, dodatek mięsny i świeży chleb. Takie danie jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, ale oczywiście pomidory z czosnkiem są bardziej aromatyczne, gdy są ciepłe. Smacznego!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy