wątróbka drobiowa smażona na patelni z cebulą

pyszne, satysfakcjonujące, ze zwykłych potraw - do każdego przystawki! Smażona wątróbka drobiowa z cebulą na patelni to proste i niedrogie danie dla całej rodziny. Gotuje się szybko, zaledwie 20 minut, co oznacza, że idealnie nadaje się do serwowania na obiad w pośpiechu. Spodoba się wszystkim, nawet dzieciom. Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 22 % 5 g
121 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć wątróbkę drobiową na patelni smażonej z cebulą? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Opłucz wątróbkę drobiową pod bieżącą wodą i połóż na ręczniku papierowym, aby usunąć z niej nadmiar wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Obraną cebulę pokroić w półpierścienie lub nieco mniejsze. Ale nie jest konieczne zbyt małe, ponieważ po ugotowaniu cebula stanie się bardzo miękka i nie będzie widoczna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wątróbkę drobiową na duże kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do smażenia rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż posiekaną cebulę i smaż przez 1-2 minuty na małym ogniu, aż będzie przezroczysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie umieść przygotowaną wątróbkę drobiową na patelni. Wymieszaj z cebulą i gotuj przez 9-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Wątróbka drobiowa gotuje się bardzo szybko. Nie susz jej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby sprawdzić gotowość, rozbij największy kawałek. W środku nie powinno być różowego soku. Gotowa wątroba jest jednolicie szara. Aby zapewnić niezawodność, trzymaj go w ogniu przez kolejną minutę. Do smaku dodaj trochę soli i mielonego pieprzu do wątroby.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wątróbka drobiowa z cebulą jest gotowa! Idealnym dodatkiem do niego będą tłuczone ziemniaki lub gotowany ryż. Ułóż naczynie na talerzach i podawaj. Smacznego!

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).  

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy