skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty według listy. Wszystkie warzywa są świeże. Smażyć marchewki z cebulą Wola w oleju roślinnym. Czosnek nada potrawie aromat, ale nie można go dodać. Dzięki koncentratowi pomidorowemu marchewki z cebulą będą jaśniejsze i bardziej soczyste, można je również odrzucić lub zastąpić sosem pomidorowym, pomidorami we własnym soku lub keczupem. Sól i pieprz do smaku. Przygotuj patelnię do smażenia warzyw.
Krok 2:
Umyj marchewki pod bieżącą zimną wodą i obierz. Metoda krojenia lub siekania w tym przepisie według własnego gustu i w zależności od tego, jak smażone marchewki będą używane w przyszłości. Im grubsze marchewki są krojone, tym dłużej zajmie ich przygotowanie. Obrane marchewki zetrzyj na grubej tarce.
Krok 3:
Umieść patelnię do smażenia na średnim ogniu. Wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię i włóż posiekaną marchewkę. Smaż marchewki na średnim ogniu, mieszając, 10 minut. Nie przykrywaj patelni pokrywką.
Krok 4:
Obierz cebulę. Obraną cebulę pokroić dowolnie: w kostkę, półpierścienie lub bardzo drobno. Dodaj posiekaną cebulę do smażonej marchewki i smaż wszystko razem przez kolejne 5-10 minut.
Krok 5:
Zmniejsz ogrzewanie patelni o nieco mniej niż przeciętnie, dodaj posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy, sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj. Smaż marchewki, aż będą miękkie i ugotowane, około 15 minut, czas będzie zależał od sposobu krojenia warzyw i podgrzewania. Ponadto możesz dodać swoje ulubione przyprawy lub suche zioła do takich marchewek.
Krok 6:
Pieczone marchewki z cebulą podawaj na gorąco, chociaż można je zaproponować do stołu, gdy są schłodzone. To niezależne danie, w towarzystwie takiej marchewki można podać makaron, ryż, gotowane ziemniaki.
marchew jest uważana za jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw: można z niej zrobić pierwsze, drugie i kompot. A także ciasta, dżemy, kotlety i wiele innych.
smażone marchewki według tego przepisu można podawać jako samodzielne danie; może być używany jako smażenie w zupie; będzie również doskonałym nadzieniem do ciast, sałatek, bułek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g