pieczona marchewka z cebulą na patelni

jasne zdrowe soczyste marchewki smażone na oleju z cebulą. Wszechstronne przygotowanie pieczonej marchewki do wielu potraw według tego przepisu. Smażąc marchewki z cebulą w ten sposób, można zrobić niezależne danie, rozjaśnić drugie dania lub dodać je do pierwszych.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 50 % 8 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty według listy. Wszystkie warzywa są świeże. Smażyć marchewki z cebulą Wola w oleju roślinnym. Czosnek nada potrawie aromat, ale nie można go dodać. Dzięki koncentratowi pomidorowemu marchewki z cebulą będą jaśniejsze i bardziej soczyste, można je również odrzucić lub zastąpić sosem pomidorowym, pomidorami we własnym soku lub keczupem. Sól i pieprz do smaku. Przygotuj patelnię do smażenia warzyw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki pod bieżącą zimną wodą i obierz. Metoda krojenia lub siekania w tym przepisie według własnego gustu i w zależności od tego, jak smażone marchewki będą używane w przyszłości. Im grubsze marchewki są krojone, tym dłużej zajmie ich przygotowanie. Obrane marchewki zetrzyj na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść patelnię do smażenia na średnim ogniu. Wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię i włóż posiekaną marchewkę. Smaż marchewki na średnim ogniu, mieszając, 10 minut. Nie przykrywaj patelni pokrywką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę. Obraną cebulę pokroić dowolnie: w kostkę, półpierścienie lub bardzo drobno. Dodaj posiekaną cebulę do smażonej marchewki i smaż wszystko razem przez kolejne 5-10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmniejsz ogrzewanie patelni o nieco mniej niż przeciętnie, dodaj posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy, sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj. Smaż marchewki, aż będą miękkie i ugotowane, około 15 minut, czas będzie zależał od sposobu krojenia warzyw i podgrzewania. Ponadto możesz dodać swoje ulubione przyprawy lub suche zioła do takich marchewek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pieczone marchewki z cebulą podawaj na gorąco, chociaż można je zaproponować do stołu, gdy są schłodzone. To niezależne danie, w towarzystwie takiej marchewki można podać makaron, ryż, gotowane ziemniaki.

marchew jest uważana za jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw: można z niej zrobić pierwsze, drugie i kompot. A także ciasta, dżemy, kotlety i wiele innych.
smażone marchewki według tego przepisu można podawać jako samodzielne danie; może być używany jako smażenie w zupie; będzie również doskonałym nadzieniem do ciast, sałatek, bułek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy