skład / składniki
metoda gotowania
śmietankę należy kupić z wyprzedzeniem i pozostawić na 8 godzin w lodówce.
a teraz przygotowujemy krem serowy:
1. Śmietanę (50 ml śmietany pozostawić do dalszych kroków) przelej do pojemnika odpowiedniego do ubijania i zacznij ubijać ze średnią prędkością mikserem, stopniowo zwiększając prędkość. Musisz ubijać przez 6-8 minut.
2. Następnie dodaj cukier puder i wymieszaj mikserem.
3. Dodaj twaróg, wymieszaj mikserem.
4. Posiekaj tabliczkę czekolady na talerz.
5. Zagotuj śmietanę zarezerwowaną na później w kuchence mikrofalowej i zalej czekoladą przez kilka minut.
6. Wymieszaj czekoladę ze śmietaną do uzyskania gładkiej, płynnej konsystencji.
7. Dodaj roztopioną czekoladę ze śmietaną do bitej śmietany i mieszaj mikserem, aż będzie gładka.
jeśli nie znajdziesz czekolady miętowej, możesz użyć czekolady bez dodatków wraz z kilkoma listkami mięty, mieląc je tłuczkiem w moździerzu.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g