krem serowy czekoladowo-miętowy na śmietanie

kremowa uczta o smaku czekoladowym i nutach mięty. Spróbuj! Prosty przepis na krem serowy o ciekawym smaku-czekoladę i miętę. Wspaniały deser sam w sobie, a jako krem do ciast i babeczek przekroczy wszystkie Twoje oczekiwania. Spróbuj!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 45 % 21 g
węglowodany 47 % 22 g
331 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h 20 min

śmietankę należy kupić z wyprzedzeniem i pozostawić na 8 godzin w lodówce.

a teraz przygotowujemy krem serowy:

1. Śmietanę (50 ml śmietany pozostawić do dalszych kroków) przelej do pojemnika odpowiedniego do ubijania i zacznij ubijać ze średnią prędkością mikserem, stopniowo zwiększając prędkość. Musisz ubijać przez 6-8 minut.

2. Następnie dodaj cukier puder i wymieszaj mikserem.

3. Dodaj twaróg, wymieszaj mikserem.

4. Posiekaj tabliczkę czekolady na talerz.

5. Zagotuj śmietanę zarezerwowaną na później w kuchence mikrofalowej i zalej czekoladą przez kilka minut.

6. Wymieszaj czekoladę ze śmietaną do uzyskania gładkiej, płynnej konsystencji.

7. Dodaj roztopioną czekoladę ze śmietaną do bitej śmietany i mieszaj mikserem, aż będzie gładka.

jeśli nie znajdziesz czekolady miętowej, możesz użyć czekolady bez dodatków wraz z kilkoma listkami mięty, mieląc je tłuczkiem w moździerzu.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy