Sałatka deserowa z rzepy z białymi porzeczkami

magazyn witamin i korzyści - sałatka z rzepy i słonecznych jagód! Pyszne letnie danie, orzeźwiające i zdrowe - zarówno dla zdrowia, jak i dla sylwetki. Lekkie, umiarkowanie słodkie i niezwykłe. Spróbuj!
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 12 % 2 g
węglowodany 82 % 14 g
89 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Umyj rzepę, Wyczyść.
2. Pokrój roślinę okopową w małe paski, dodaj szczyptę soli i wymieszaj rękami, lekko ściskając.
3. Umyj porzeczki, posortuj, oddziel jagody od gałązek.
4. Włóż śmietanę do osobnej miski, wlej sok z cytryny, wymieszaj.
5. Dodaj porzeczki do startej rzepy, napełnij je sosem śmietanowym. Zostaw trochę jagód do dekoracji.
6. Włóż miód. Teraz wszystko należy delikatnie wymieszać.
7. Udekoruj gotową sałatkę gałązką mięty i pozostałymi jagodami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Rzepa - 30   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Porzeczka Biała - 38   kcal/100g

Podobne przepisy