Sałatka z serem warkocz

Prosta, ale cudownie pyszna letnia sałatka z wędzonym serem! Uwielbiam tę orzeźwiającą sałatkę o każdej porze roku, choć oczywiście najlepiej przygotować ją latem - ze świeżymi, domowymi warzywami. Bardzo smaczne połączenie wędzonego sera i warzyw z majonezem. Spróbuj!
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 4 g
tłuszcze 40 % 6 g
węglowodany 33 % 5 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1. Umyj warzywa, usuń łodygi z pomidorów, ogórków i papryki (te ostatnie również oczyść z nasion). Obierz łuskę cebuli.
2. Pokrój pomidory w plasterki.
3. Paprykę przekrój na pół i pokrój w paski.
4. Pokrój również ogórek na pół wzdłuż i pokrój w plasterki.
5. Cebulę należy pokroić w półpierścienie.
6. Włóż wszystkie warzywa do miski, dodaj szczyptę soli, majonez. Wszystko dobrze, ale delikatnie wymieszaj.
7. Połóż warzywa na płaskim talerzu.
8. Ser warkocz podzielić na włókna, które ułożyć na warzywach na wierzchu.
9. Udekoruj sałatkę gałązką mięty i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ser warkocz - 320   kcal/100g

Podobne przepisy